Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nu mai sunt bani pentru medicamente compensate şi gratuite

Judeţul Brăila a rămas fără fonduri pentru medicamentele compensate şi gratuite. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila a anunţat pe site-ul instituţiei că plafonul pentru acest an s-a epuizat. Bolnavii se tem că vor ajunge în situaţia de a scoate bani din buzunar pentru a-şi cumpăra reţetele, iar farmaciştii sunt bulversaţi de declaraţia preşedintelui Traian Băsescu privind încetarea plăţii arieratelor la medicamente.
Farmaciile din Brăila au epuizat deja întreg plafonul alocat pe acest an şi fiecare în parte decide dacă mai poate elibera reţete gratuite sau compensate. Pacienţii stau acum la mila Guvernului şi refuză să creadă că vor fi lăsaţi fără medicamente. "Eu tocmai mi-am cumpărat reţeta, până luna viitoare cred că se va rezolva, nu cred că ne vor lăsa fără medicamente", ne-a spus o pensionară, care îşi achiziţionase pastilele necesare pentru următoarele 30 de zile.
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila a solicitat suplimentarea bugetului. "Bugetul este anual şi s-a epuizat. Teoretic, nu mai sunt bani până la sfârşitul anului. Acum aşteptăm suplimentarea de buget şi cred că banii vor veni până la sfârşitul săptămânii, în principiu. Deocamdată, nu am primit sesizări de la asiguraţi că nu şi-au luat medicamente compensate sau gratuite, dar din moment ce plafonul este epuizat, CJAS nu poate cere farmaciilor să le elibereze reţetele", ne-a declarat Luciana Boboc, preşedinte director al CJAS Brăila. Fondurile necesare până la sfârşitul anului sunt de aproape 34 milioane lei (340 miliarde lei vechi), ca să acopere integral costurile medicamentelor. Deocamdată, nu se ştie dacă CJAS Brăila va primi această sumă.
Farmaciştii brăileni mai eliberau ieri reţete compensate şi gratuite, însă nu ştiau cât timp vor putea face lucrul acesta, în condiţiile în care plafonul a fost epuizat, iar preşedintele Traian Băsescu a cerut Executivului să nu plătească datoriile către furnizori, pentru a pune capăt consumului excesiv de medicamente. "Lună de lună se depăşeau plafoanele la medicamente, dar acum nu se va mai accepta plata arieratelor. Ceea ce depăşeşte plafonul este considerat arierat", ne-a spus farmacistul Ion Bobaru, care a adăugat că pentru clienţii fideli ai Farmaciei "Faltis" vor fi găsite soluţii ca ei să beneficieze în continuare atât de reducerea de 4%, cât şi de reţete compensate sau gratuite.
Categorie articol: 

Comentarii