Mergi la conţinutul principal

Noul şef al SRI are discuţii acasă din cauza banilor

Eduard Hellvig a primit ieri avizul Comisiei SRI pentru funcţia de director al serviciului. După şedinţă, el a recunoscut că soţia sa nu este "foarte încântată" de trecererea de la salariul de europarlamentar la cel de şef al SRI.
"E o schimbare financiară. Astea sunt discuţiile care le am acasă, într-adevăr. Vă confirm acest lucru. Soţia nu este foarte încântată", a spus Hellvig, arătând că viitorul statut de şef al SRI constitutie o schimbare "fundamentală" a viitorului său şi al familiei sale, fapt la care a reflectat înainte de a accepta propunerea pe care i-a făcut-o preşedintele Klaus Iohannis. "Preşedintele Iohannis m-a contactat şi mi-a propus. Am avut o întâlnire privată, nu telefonică. A trebuit să stau un pic să mă gândesc pentru că e o schimbare fundamentală a vitorului meu şi a familiei mele", a declarat Hellvig. El a precizat că va demisiona din PNL şi din PE imediat ce va primi mandatul de director al SRI din partea Parlamentului.

Fără imixtiuni politice

Pe de altă parte, Hellvig a dat asigurări că în mandatul său de şef al SRI nu vor exista imixtiuni politice în activitatea serviciului. "Vreau să fac o precizare: e un moment important în cariera mea. E o decizie pe care am luat-o de a ieşi din spaţiul public ca om politic, dar înţeleg extrem de bine ce înseamnă să fii un reprezentant civil într-o instituţie ca SRI şi, mai mult decât atât, înţeleg importanţa ca această instituţie să nu fie grevată de nicio imixtiune de niciun fel politică a instituţiei. În perioada în care voi fi director al SRI, vă garantez că nu va exista nicio imixtiune politică în activitatea desfăşurată a instituţiei şi nimeni nu-şi va permite să exercite presiuni asupra instituţiei din punct de vedere politic", a spus Hellvig.

Evaluare a adjuncţilor

Întrebat, în altă ordine de idei, dacă-l va menţine în funcţia de prim-adjunct pe Florian Coldea, pe numele căruia există un denunţ la DNA din partea Elenei Udrea, Hellvig a afirmat că, deocamdată, nu intenţionează să opereze schimbări la nivelul adjuncţilor, care, însă, vor fi supuşi unui proces de evaluare. "Atâta timp cât nu există o decizie a instanţei, eu nu pot să văd şi să iau o evaluare pe denunţul respectiv. În altă ordine de idei, în ceea ce îl priveşte pe domnul general Coldea vreau să spun că SRI s-a transformat fundamental după 2006 şi unul dintre oamenii care a lucrat la transformarea acestei instituţii ca să capete recunoaştere internaţională pe care o are astăzi SRI este şi generalul Coldea. Eu alte date despre generalul Coldea nu am decât din spaţiul public, la fel ca dumneavoastră, civil. Am văzut doar la televizor activitatea sa sau pe sursele publice ce a făcut această instituţie publică", a răspuns Hellvig. "La acest moment dacă mă întrebaţi, evident, nu am cum să schimb ceva pe care nu cunosc. În primul rând trebuie să văd exact despre ce fel de activitate au avut fiecare dintre dânşii. Plec de la premisa că ceea ce au făcut se vede în rezultatul recunoaşterii internaţionale şi a capacităţii SRI să fie performant, plec de la bunăvoinţă şi de la înţelegere că a fost un moment critic şi complicat după 2006 să faci o instituţie atât de performantă. Vom vedea cum va arăta viitorul, dar nu mă puneţi să fac judecăţi a priori pentru că nu am de ce să le fac atâta timp cât la momentul respectiv, la momentul acesta, am o evaluare pozitivă din spaţiul extern SRI-ului", a adăugat Hellvig.

Legile Big Brother

Abordând problema adoptării legilor Big Brother, Eduard Hellvig a evocat necesitatea unei medieri a preşedintelui Iohannis şi stabilirea unui echilibru legat de drepturi şi libertăţi. "Nu vă ascund faptul că am discutat cu preşedintele Iohannis acest subiect, pentru că este unul dintre lucrurile care ar putea să apară pe agendă chiar în imediata perioadă după ce voi fi ales. Sunt convins că prin medierea preşedintelui, prin respectarea acestor două principii de care v-am spus, drepturi şi libertăţi civile pentru cetăţean şi capacităţi operaţionale pentru SRI, trebuie să găsim cât mai repede o soluţie pentru cele trei legi", a răspuns Hellvig. În opinia lui, legile Big Brother ar putea fi adoptate în următoarele trei-şase luni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro