Mergi la conţinutul principal

Norocul la români, o afacere de un miliard de euro

Dacă vă întrebaţi de ce la fiecare colţ de stradă găsim o casă de pariuri sau o sală de jocuri, răspunsul e simplu: peste 2 milioane de români le-au trecut pragul, într-un singur an, ori şi-au încercat norocul pe internet. Nu e clar câţi au şi câştigat, dar cert e că au cheltuit, în total, peste un miliard de euro.

Amatorul de jocuri de noroc este bărbat, are între 18 şi 24 de ani, stă la oraş şi este burlac. Are studii medii şi nu riscă foarte mulţi bani, pentru că nu dispune de un venit prea mare, arată un studiu GfK.

Dan Ghiţă, preşedintele unei asociaţii de organizatori de jocuri de noroc: „Dacă vorbim de medie, vorbim de un venit undeva la 2.000 - 2.500 de lei”.

Peste 2 milioane de români cu vârste de peste 18 ani şi-au încercat cel puţin o dată pe an norocul la loto, la pariurile sportive, la păcănele sau la jocurile pe internet, potrivit studiului.

Dan Ghiţă: „Sectorul online este deschis de un an şi un pic, până acum nu a fost reglementat în acest sens.”

De aici vine şi pierderea statului. În urmă cu patru ani, încasările din păcănele şi pariuri erau de circa 650 de milioane de euro. Anul trecut, veniturile din jocurile de noroc, inclusiv cele online, s-au ridicat la 1 miliard de euro, iar taxele plătite către stat au fost de circa 270 milioane de euro.

Cristian Roman, reprezentantul unei firme de pariuri: „Dacă pentru un aparat slot machine era o taxă de 2.000 de euro pe an, acum cu taxa de viciu însumează undeva la 3.000 de euro pe an”.

Jocurile de noroc pun şi problema dependenţei. România se află în linie cu media europeană în privinţa împătimiţilor jocurilor de noroc. Mai puţin de 1% dintre adulţii care practică acest tip de jocuri au devenit dependenţi, potrivit specialiştilor.

Sursa: Digi24.ro

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro