Mergi la conţinutul principal

Noi speranţe în vindecarea cancerului

O nouă metodă de tratare a cancerului a dat „rezultate fără precedent" la bolnavii în stadiu terminal, pentru care toate celelalte tratamente eşuaseră, transmit BBC şi Huffington Post, transmite TVR. Ultimele descoperiri au fost prezentate la Washington, în cadrul adunării anuale a Asociaţiei Americane pentru Progres ştiinţific (American Association for the Advancement of Science).

În ce constă noua metodă

Noua metodă constă în prelevarea de celule din sistemul imunitar al pacientului, numite celule T, care distrug ţesuturile infectate. Aceste celule au fost modificate genetic în aşa fel încât, reintroduse în corpul bolnavului, să recunoască şi să lupte cu celulele canceroase.
La unul dintre studii, pentru 94% din participanţii cu leucemie limfoblastică acută simptomele au dispărut complet. Pacienţii cu alte tipuri de cancer al sângelui au avut o rată de răspuns pozitiv de peste 80%. Pentru mai bine de jumătate s-a notat intrarea în remisiune completă.
Rezultatele sunt extraordinare, dar reprezintă deocamdată doar „un prim pas", a subliniat conducătorul echipei care a dezvoltat acest tratament, profesorul Stanley Riddell de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre, Seattle.
„Să fim cinstiţi, să obţii această rată de răspuns la pacienţi cu un stadiu foarte avansat al bolii este ceva fără precedent în medicină", a afirmat Stanley Riddell.
De menţionat că 7 pacienţi au avut însă complicaţii foarte grave, iar 2 dintre ei au murit. Efectele secundare ale noului tratament sunt însă mult mai mari decât ale chimioterapiei sau radioterapiei folosite contra leucemiei, comentează BBC.
Metoda urmează a fi testată şi pe persoane cu tumori solide.

România mai are de aşteptat

Directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni a precizat că tratamentul cu celule modificate genetic împotriva cancerului descoperit de cercetătorii din Seattle are rezultate impresionante în cazul pacienţilor care suferă de o formă de cancer în fază terminală. Totuşi, medicul oncolog Daniel Coriu a subliniat că terapia nu va fi disponibilă în România pentru cel puţin cinci sau şase ani de când va deveni tratament standard contra cancerului, potrivit Digi24. Directorul Centrului a explicat că terapia se foloseşte de celulele T, celule pe care le are fiecare persoană, şi care sunt programate fiziologic să lupte împotriva celulelor canceroase.

Cum funcţionează terapia

„Este o terapie foarte inteligentă. O terapie care foloseşte celulele T proprii ale pacientului. Sunt celule normale care au rolul fiziologic de a lupta împotriva celulelor canceroase. Noi le şi numim celule NK, adică natural killer, ele au această proprietate fiziologică de a ucide celulele canceroase. Din anumite motive la pacienţii cu cancer sau leucemie aceste celule T nu sunt eficiente şi aici vine noutatea acestui studiu. Ei recoltează limfocitele T din sângele pacientului, sunt duse în laborator şi printr-o procedură de inginerie genetică, aceste limfocite T sunt învăţate să recunoască şi să ucidă celulele canceroase. Am obţinut un fel de ucigaş perfect. Singura problemă este numărul lor. Avem un număr limitat de celule T. Urmează creşterea acestor celule printr-o procedură numită expansiune ex vivo. Deci din câteva celule obţinem milioane de astfel de celule T, care bineînţeles sunt reinjectate pacientului. Sunt celule stem, deci nu există o problemă de respingere. Vor acţiona foarte eficient şi vor distruge celulele tumorale", a declarat doctorul Daniel Coriu.
Medicul oncolog a subliniat că terapia a avut o rază de succes de 90 % în cazul pacienţilor în fază terminală.
„Este impresionantă. Eu am văzut un studiu anul trecut în care din 23 de pacienţi, 21 intrau în remisiune completă. Vorbim de leucemie acută în ultima fază, în care nu mai exista o altă soluţie terapeutică. Rezultatele sunt cu adevărat impresionante", a precizat doctorul.

Noi mai avem de aşteptat 5-6 ani

Totuşi, medicul Daniel Coriu a subliniat că această tehnologie nu va ajunge prea curând în România.
„Nu, din nefericire nu. Nu suntem pregătiţi pentru astfel de terapii. Terapia celulară a început cu cel puţin 15-20 de ani în urmă. Bariera a fost tehnologică şi mai ales ce înseamnă expansiunea ex vivo. Abia în anii recenţi s-a obţinut implementarea acestei tehnologii. Abia în Statele Unite este disponibilă această tehnologie, la noi va trece mult timp până să avem acces la o astfel de tehnologie. Noi vorbim de faza de trial clinic, din informaţiile mele sunt în faţa de trial 1 şi 2. În câţiva ani de zile va deveni o terapie standard, dar din nefericire va fi valabilă doar în Statele Unite o perioadă. Probabil în cinci sau şase ani va ajunge şi la noi", a conchis doctorul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro