Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nicio sentinţă în dosarul “Ahmeya”, deşi au trecut 2 ani de la trimiterea în judecată

în luna martie 2016, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Liliana Valentina Ştefan - fostă Sgîrcitu, SC Ahmeya Pharm SRL, medicii de familie Paul Creţu, Sorica Vasile, medicul Daniela Vasile şi contabila “Ahmeya”, Iolanda Ionica Serghiev • dosarul s-a plimbat de la o instanţă la alta, însă, în final, s-a decis ca judecata să se facă la Tribunalul Brăila • procesul a început efectiv în iunie 2017, întrucât s-au tot invocat excepţii, însă apoi amânările au venit una după alta

 

Judecata în dosarul “Ahmeya” este încă în curs, deşi au trecut doi ani de când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor. În martie 2016, dosarul a fost trimis pe rolul instanţei, însă excepţiile invocate şi plimbarea dosarului de la o instanţă la alta, între Bucureşti şi Brăila, pentru că nu se ştia care este instanţa competentă să se ocupe de judecată, au dus la o tergiversare a procesului ce a durat mai bine de un an. Efectiv, judecata a început în iunie 2017, însă de atunci amânările au curs una după alta. Următorul termen în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Brăila a fost stabilit pentru data de 9 martie.

Cauza a fost înregistrată la Brăila încă din luna iunie 2016, trimiterea în judecată fiind făcută de procurorii DIICOT în data de 15 martie 2016. Pe lista inculpaţilor sunt Liliana Valentina Ştefan - fostă Sgîrcitu, SC Ahmeya Pharm SRL, medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, medicul Daniela Vasile şi contabila “Ahmeya”, Iolanda Ionica Serghiev. Aceştia sunt acuzaţi de către anchetatori că, alături de alţi medici specialişti şi foşti angajaţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, au reuşit să deconteze reţete fictive, prejudiciul cauzat CJAS fiind în sumă de 7.057.613 lei. Potrivit procurorilor, a fost înregistrată în contabilitate achiziţia de medicamente oncologice - o parte achiziţionate chiar de la finalul anului 2010 (decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate), fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă. Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC Ahmeya Pharm SRL ar fi achiziţionat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe - produse care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societăţii.

În acest dosar, inculpata Liliana Valentina Ştefan, fostă Sgîrcitu, a primit o primă condamnare de 1 an şi 4 luni închisoare, cu suspendare, la Tribunalul Bucureşti, după admiterea acordului de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de inculpată cu procurorii anticorupţie. Era vorba despre infracţiunea de dare de mită, în formă continuată, fapta recunoscută de aceasta având legătură cu dosarul DNA în care acuzată era directoarea Mihaela Udrea, de la Ministerul Sănătăţii (MS), cea care luase mită de la mai multe persoane, fiind condamnată pentru infracţiunea comisă.
Categorie articol: 

Comentarii