Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nicio investiţie nu e sistată, dar încetează trimiterea facturilor către UE

"Toate investiţiile merg mai departe. Nicio investiţie nu se opreşte în România, indiferent că e pe bani bugetari sau pe fonduri europene. Plăţile în acest moment se efectuează de la bugetul de stat", a spus Boc. El a explicat că, potrivit practicii europene, facturile se trimit la Bruxelles pentru a se recupera partea care reprezintă contribuţia UE. În acest moment, însă, "temporar şi voluntar" s-a decis să nu mai fie înaintate facturi către UE "pentru a evita riscul pierderii banilor europeni" până în momentul în care vor fi finalizate verificări suplimentare interne.
"Dacă UE, după ce am înaintat factura, vine şi găseşte probleme la licitaţii în România, pierdem banii. Dacă noi corectăm în ţară, înainte de a trimite factura, banii nu se pierd, rămân în România şi pot fi utilizaţi pentru alte proiecte", a precizat premierul.

Se fac verificări de către autorităţile de management

Emil Boc a spus că, în acest moment, se facă verificări de către autorităţile de management în colaborare cu alte autorităţi ale statului pe programele operaţional-sectoriale unde există achiziţii publice, iar obiectivul este ca statul român să identifice greşelile, "nu să vină alţii să ne facă ordine în sistemul achiziţiilor publice în România şi să pierdem banii la care au dreptul ţara şi românii".
Traian Băsescu a salutat miercuri decizia Guvernului de a nu mai trimite temporar facturi la decontare la Bruxelles pentru lucrările executate, lăsând ca problemele să fie rezolvate intern, pentru a împiedica pierderea fondurilor europene.
"Aici, legat de achiziţiile publice, riscăm o mare problemă, şi ceea ce am discutat cu premierul şi cu membri ai Cabinetului, şi sper să se pună în aplicare, este ca, pentru moment, România să înceteze să mai trimită facturi la decontare la Bruxelles pe lucruri executate de orice natură", a spus Băsescu.
Categorie articol: 

Comentarii