Mergi la conţinutul principal

Nici un spital din Braila nu are autorizatie sanitara de functionare

Pentru a putea face fata standardelor europene, toate unitatile spitalicesti din Braila sint nevoite sa respecte circuitele functionale, conditiile igienico-sanitare si normele de calitate a serviciilor oferite, in unele cazuri fiind necesare schimbari majore in structura spitalelor.
La sfirsitul saptaminii trecute, comisiile nationale de evaluarea spitalelor nominalizate de Ministerul Sanatatii Publice au analizat situatia tuturor unitatilor spitalicesti din tara, dupa fisele de evaluare ale acestora si dupa propunerile facute pentru acreditarea lor.
Ministrul Eugen Nicolaescu, cit si reprezentantii consiliilor nationale de evaluare si-au manifestat nemultumirea pentru faptul ca, in toate zonele tarii, nu s-au respectat intrutotul principiile si strategia guvernamentala in ceea ce priveste reducerea numarului de paturi, in special pe sectiile de boli interne.
Dr. Lucica Scutaru, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica Braila ne-a spus in acest sens, ca la nivel central, numarul mare de paturi din sectiile de boli interne a fost asociat cu incurajarea spitalizarilor, in loc sa se puna accent pe asistenta mdicala ambulatorie, potrivit prevederilor Legii Sanatatii.
"Ni s-a propus sa regindim structurile spitalicesti mai ales acolo unde a fost exces la numarul de paturi la bolile interne, sa analizam aceste structuri in colaborare cu sindicatele si Colegiul Medicilor. La Braila, eu am avut acest dialog de cind am venit la conducerea Directiei, pentru ca impreuna vom face reforma in Sanatate si trebuie sa inteleaga toata lumea ca trebuie sa ajungem la performantele unui spital modern si ale unor ingrijiri medicale la standarde europene.
Din acest motiv, eu am avut intilniri cu sindicatele, am verificat sectie cu sectie din fiecare spital, am inregistrat propunerile participantilor la discutii, am regindit structura unitatilor. Dar la noi nu se impun modificari mari, fata de cele propuse la evaluare" a precizat dr. Lucica Scutaru.
Dupa cum v-am mai informat, la Braila, conducerea Autoritatii de Sanatate Publica a promovat ideea intaririi ambulatoriului si gasirea unor surse de venituri, respectiv contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, prin infiintarea sectiilor de recuperare, respectiv de boli cronice.
"Am diminuat cit am putut numarul de paturi la medicina interna, tinind cont de faptul ca Spitalul Judetean de Urgenta este singurul spital general din judet si ca in municipiu este concentrata toata asistenta medicala. La Spitalul Faurei exista doar doua sectii, pentru ca doua au fost reduse, dar intarim ambulatoriul cu specialisti in acea zona, pentru a evita transportul pacientilor in municipiu la consultatie sau pentru stabilirea schemei de tratament" a adaugat dr. Lucica Scutaru.

Acreditarea spitalelor garanteaza functionarea acestora la standardele europene

In momentul de fata, principalul obiectiv in sistemul sanitar il reprezinta pregatirea reformei in etape, in functie de banii ce vor fi distribuiti dupa rectificarea bugetara. Exista chiar promisiuni din partea ministrului Eugen Nicolaescu, in sensul ca sumele respective vor merge in investitii si, in aceste conditii, se impune luarea tuturor masurilor pentru acreditarea spitalelor, pentru a se evita orice intirziere sau alt inconvenient care vizeaza incadrarea in standardele europene. Practic, acreditarea spitalelor garanteaza faptul ca unitatea respectiva functioneaza la standardele stabilite privind acordarea serviciilor medicale si conexe actului medical, certificind calitatea serviciilor de sanatate, in conformitate cu clasificarea spitalelor, pe categorii de acreditare.
Spitalele vor fi clasificate pe grade, ca si hotelurile: in functie de gradul de confort, de gradul de oferire a serviciilor mdicale, avindu-se in vedere resursele umane, numarul de specialitati si dotarea, aspecte ce impun stabilirea unor prioritati.
In acest sens, in urmatoarea perioada, reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica vor face controale tintite in toate unitatile sanitare, controale tematice vizind conditiile igienico-sanitare, respectarea normelor se igiena si de sterilizare.
"Toate spitalele vor trece prin controalele Inspectiei Sanitare de Stat cu recomandari si cu urmarirea respectarii recomandarilor.
Acum, spitalele nu stau bine, toate au autorizatie provizorie, nu exista nici o unitate autorizata sanitar si, mai mult, la Spitalul Judetean de Urgenta, chiar trebuie sa facem repede o mutare, pentru a respecta circuitul in spital.
Nu e normal faptul ca, pentru a ajunge la Reanimare, se trece prin Blocul operator, iar anormalitatea se perpetueaza. Daca ar fi sa respectam la singe normele legale, ar trebui sa inchidem Spitalul Judetean din acest motiv" a subliniat dr. Lucica Scutaru.
Potrivit directorului Autoritatii de Sanatate Publica, in momentul de fata prioritatea o reprezinta mutarea sectiei de Reanimare de la etajul trei la etajul doi si pregatirea blocului operator al Spitalului Judetean astfel incit sa indeplineasca toate conditiile de asepsie; in caz contrar, unitatea nici nu poate spera sa obtina acreditare, atita timp cit, prin fata salilor de operatie se vinzolesc tot felul de pacienti sau apartinatori.
Cele mai multe sanse de acreditare le are in prezent Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, unitate care poate fi autorizata sanitar, pentru ca s-au facut investitii majore, s-au separat circuitele, exista grupuri sanitare in camere.
La finalizarea lucrarilor, care abia au inceput si se deruleaza printr-un program PHARE, situatia poate fi similara si la Spitalul de Psihiatrie "Sfintul Pantelimon" ne-a spus dr. Lucica Scutaru. "Avem probleme cu Spitalul TBC, in sensul ca desi este o cladire veche, respecta circuitele, dar nu prea se stie ce se va intimpla, pentru ca este o cladire revendicata. Speram sa fie acreditat si Spitalul Faurei, dar ramine Spitalul Judetean cu cele mai multe probleme, pina la mutarea Sectiei de Reanimare", a concluzionat dr. Lucica Scutaru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro