Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nişte erori

Pilonul 2 de pensii este, în mod clar, o ţintă a guvernării PSD-ALDE. O ţintă „grasă”, râvnită, luată de mult în vizor – valorează câteva miliarde de lei anual, bani numai buni pentru a fi tocaţi de guvernare pentru pensii speciale şi salarii mărite la bugetari, în detrimentul generaţiilor viitoare de pensionari, actuali contributori. Da, e clar, aceste miliarde le-ar prinde bine – mai ales când de la buget se cheltuie oricum mai mulţi bani decât se produc.

Pilonul 2 a început să fie slăbit de Guvern încă de la începutul acestui an. Deşi s-au jurat că valoarea plătită către pensiile private obligatorii va rămâne aceeaşi, odată cu scăderea contribuţiei de la 5,1% la 3,75%, generată de „revoluţia fiscală”, guvernanţii au minţit. Şi e o minciună simplu de demonstrat: 3,75% calculat la salariul brut majorat cu 20% odată cu introducerea contribuţiilor angajatorului nu reprezintă, ca valoare, la fel ca 5,1% din vechiul salariu. Pentru ca sumele virate la Pilonul 2 să rămână aceleaşi, contribuţia trebuia să fie fixată undeva la 4,25%.

În weekendul care tocmai a trecut, pe site-ul Guvernului a apărut un proiect legislativ prin care plăţile la Pilonul 2 ar urma să se suspende de la 1 iulie, până la finele acestui an. O naţionalizare limitată - cel puţin în primă fază - a banilor ce aparţin, de fapt, unui număr de 6,1 milioane de români. O idee revoltătoare, care a stârnit – firesc! – luări de poziţii vehemente. Dar, ce să vezi, Guvernul – prin vocea Ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu – a anunţat că nu susţine o aşa măsură şi că de fapt totul a fost „o greşeală” a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, după cum a sărit să explice – precipitat şi destul de incoerent - preşedintele instituţiei, Ion Ghizdeanu. „Nu există suspendare. Acolo era un cuvânt, eroare materială, era vorba de opţiuni, de perioada de opțiune cum să facă, ce perioadă, care să intre în calcul, să vedem. E o eroare pe care ne-o asumăm că s-a trecut un proiect intern nefinalizat în notă”.

Ideea suspendării nu e nouă - prin iunie 2017, ministrul de Finanţe de atunci, Ionuţ Mişa, anunţa că Guvernul va desfiinţa Pilonul 2 de pensii, după care anunţa că „s-a produs o eroare, pentru care îmi cer scuze”.

Este o tactică adoptată de PSD-ALDE şi în privinţa legilor Justiţiei: „lansăm ideea brutal în spaţiul public, le-o băgăm în cap românilor, tot noi o infirmăm ulterior - este o eroare -, în funcţie de reacţii, apoi acţionăm treptat, mai lent şi mai puţin vizibil, dar în final ajungem la acelaşi rezultat dorit iniţial”. O tactică subversivă, care dă rezultate.

De fapt, nişte erori sunt ei, guvernanţii şi politicienii PSD-ALDE. Nişte erori ale bunului simţ, nişte greşeli ale politicii, nişte erori ale limbii române, nişte greşeli de caracter, nişte erori de la comportamentul cinstit, nişte greşeli ale votului, nişte erori ale societăţii româneşti. Nişte erori care distrug o ţară şi viitorul unei naţiuni. O naţiune care, din păcate, nu pare că învaţă din propriile erori.
Categorie articol: 

Comentarii