Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nevoia te invata

Nevoia te invata. Pe asta se bazeaza conducatorii scolari, ce si-au intimpinat elevii cu un regulament mult mai atent studiat si cu modificari, la prima vedere, mult mai drastice.
Regulamentul de ordine interioara a fost dezbatut de consiliile profesorale si a fost foarte clar comunicat elevilor inca din prima zi.
Tinuta elevilor a fost adusa in discutie. Uniforma este obligatorie, tinerii trebuind sa se lepede, ca la fiecare inceput de an, de blugii rupti, franjurati sau cu capse aplicate in exces, de fustele mini, bluzele scurte, bijuterii, de hainele transparente ori de insemne ale unor grupari. Interzicerea machiajului strident nu a fost o surpriza pentru elevi. Insa interzicerea mincarii nesanatoase a devenit o adevarata capcana pentru acestia, mai ales atunci cind accesul la magazinele din zona scolii a fost de restrictionat, ei fiind intimpinati de portile inchise.
Elevii pot renunta la jocurile de noroc sau la comertul ambulant practicat in incinta institutiei de invatamint, pot sa nu tipe, pot avea grija de lucrurile de valoare aduse "ilegal" la scoala, pot sa nu fumeze... pot face multe lucruri de dragul regulamentului ori de dragul notei la purtare, dar pot ei oare sa manince numai fructe si sa bea apa plata de acum inainte? Lista neagra a alimentelor a fost intens promovata, mai putin cea a alimetelor recomandate... Astfel, atit comerciantii cit si elevii sint derutati.
Cum lacatul a fost pus la poarta scolii la inceputul orelor, cum magazinul din curtea liceului a disparut prin lege... a inceput forfota printre elevi. Nu mai exista urma de chips ori strop de Cola la vinzare pe holurile scolilor. Se pare ca nevoia te invata. Elevii va trebui sa inlocuiasca mincarea fast-food cu un prinz mai sanatos. Presati de multitudinea de masuri luate si aplicate brusc, vor renunta tinerii la E-urile de toate zilele? Exista riscul unei reactii de moment... exista riscul, deja asumat, ca elevii sa-si procure "drogurile zilnice" de la magazinul de linga bloc ori de la supermarket si poate nu in semn de revolta, ci din "necesitate". Pina la noi evenimente, elevii se pling pe la colturi. Rezultatele regulementului interior imbunatatit se vor observa, multumitoare sau nu, dupa avalansa de replici reciproce. Probabil chiar vor exista fructe la tejgheaua din scoala, probabil se va bea apa plata, singurul lichid teoretic disponibil pe viitor in licee, probabil elevii se vor conforma cu noua dieta impusa de minister, cel putin pe parcursul celor aproximativ 6 ore petrecute in cadrul scolii. Important e sa existe magazinul cu fructe in institutiile de invatamint, pentru a sublinia oportunitatea elevilor de a-si procura mincare sanatoasa. O lege aplicata doar de dragul sustinerii? O schimbare pe cit de "premeditata", pe atit de surprinzator aplicata, a incununat regulamentul scolar de anul acesta. E demn de apreciat ca se iau masuri, fie ele si neacceptabile la prima vedere .
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii