Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nemții i-au scos pe turci din sărite

Camera inferioară a Parlamentului german a votat cu o largă majoritate o rezoluţie prin care masacrarea armenilor în 1915 este considerată genocid, determinând Ankara să afirme că este „o greşeală istorică". Ambasadorul turc la Berlin a fost retras de la post. Rezoluţia adoptată de Bundestag afirmă că, la începutul Primului Război Mondial, armenii au fost supuşi de către forţele armate otomane exterminării în masă, purificării etnice, deportărilor forţate şi genocidului.
Documentul condamnă şi Imperiul German care, aliat la aceea vreme al Imperiului Otoman, nu a făcut nimic pentru a opri crimele. Alături de cele două imperii, s-au mai aflat în Primul Război Mondial Bulgaria și Austro-Ungaria.
Turcia avertizase înaintea votului că un DA ar avea efecte nedorite asupra relaţiilor bilaterale. Acum, europenii se tem că turcii vor lăsa refugiații din Siria și din alte state asiatice să treacă nestingheriți spre Europa.
Peste 20 de state au recunoscut până acum genocidul armean. Dramaticele evenimente au fost declanşate la 24 aprilie 1915, când autorităţile otomane au deportat 270 de intelectuali armeni de la Constatinopole la Ankara. Mulţi dintre ei au fost ucişi. Au urmat execuţii în masă ale bărbaţilor apţi să poarte armă, dar şi marşuri forţate spre deşertul sirian ale femeilor, copiilor şi invalizilor. Majoritatea crimelor au fost comise de Organizaţia Specială, o miliţie paramilitară similară viitoarelor grupări de asalt naziste. Se estimează că, în total, şi-au pierdut viaţa un milion şi jumătate de armeni.

 
Categorie articol: 

Comentarii