Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Naivitatea costă. Trei bătrâne au fost înșelate, sâmbătă, de niște escroci

* în week-end, două octogenare care au crezut în vorbele unor necunoscuți, s-au trezit lăsate fără suma totală de aproape 11.000 lei * una dintre bătrâne a fost convinsă să împrumute, pentru câteva ore, o sumă de bani escrocilor, ba chiar a mers cu ei acasă * în plasa escrocilor a mai picat, în aceeași zi, și o altă bătrână

 

 

Buzunarele a trei femei vârstnice, din municipiul Brăila, s-au golit brusc. În week-end, au fost lăsate fără economii, după ce au căzut în plasa unor escroci care au profitat de naivitatea lor. Paguba totală se ridică la 11.300 lei. 

Loviturile au fost date, una după alta, în cursul zilei de 19 august. O femeie de 86 de ani a sesizat poliţiştii cu privire la faptul că trei persoane necunoscute au înşelat-o cu 700 lei, iar unei alte femei, de 84 de ani, împreună cu care locuieşte, i-au sustras suma de 10.200 lei. După cum a reieșit în urma cercetărilor făcute de polițiști, escrocii au abordat-o pe stradă pe reclamantă şi au convins-o să o însoţească la domiciliu pentru a-i împrumuta, pentru câteva ore, cu 700 lei. Asta sub pretextul că nu au unde să schimbe în lei valuta pe care o aveau asupra lor. ”De bună-credinţă, femeia le-a dat suma solicitată, primind de la aceştia, drept garanţie, mai multe bijuterii despre care au pretins că sunt din aur, precum şi două bancnote străine. Mai mult decât atât, prin aceeaşi metodă, escrocii au convins-o şi pe colega sa de apartament să le dea suma de 700 lei, după care, profitând de un moment de neatenţie al acesteia, i-au sustras din şifonier plicul în care pusese bijuteriile primite drept garanţie, şi în care se mai afla suma de 9.500 lei”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.

Scenariul a fost aproape identic şi în cazul unei alte brăilence de 70 de ani. În aceeaşi zi, femeia a rămas fără 400 lei, sumă pe care a fost convinsă că o împrumută, pentru scurt timp, unor persoane care au abordat-o tot pe stradă. Garanția a constat în bijuterii dintr-un metal galben, fără valoare, precum şi o bancnotă de un dolar american.  

Polițiștii revin cu recomandări pentru persoanele vârstnice, care sunt ţintele preferate ale infractorilor. În primul rând, bătrânii sunt sfătuiți să nu dea crezare necunoscuților care îi abordează pe stradă și, în niciun caz, să nu îi invite la domiciliu, indiferent de motivul invocat. Faptul că locuiesc de obicei singuri, că îşi ţin economiile acasă, în locuri uşor de intuit, precum şi faptul că stabilesc mai uşor relaţii de comunicare cu persoane necunoscute, fac din bătrâni victimele preferate ale escrocilor şi hoţilor.

Vârstnicii au venituri reduse, astfel că sunt atrași de produsele ”la ofertă”, iar escrocii vin imediat și oferă câte ceva, apoi intră în casele oamenilor și îi lasă fără pensii.

Atunci când iau decizia de a împrumuta cuiva o sumă de bani, bătrânii trebuie să se asigure că ştiu cu adevărat cine este persoana respectivă”.

Poliţiştii recomandă brăilenilor să discute cu persoanele vârstnice din familie şi să le transmită sfaturi pentru prevenirea înşelăciunilor, a furturilor şi tâlhăriilor produse în locuinţe.
Categorie articol: 

Comentarii