Mergi la conţinutul principal

Nae Ionescu - 125 de ani de la naştere

Mâine, de la ora 17.00, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" are loc o dublă lansare de carte: "Jurnal cu şi fără Nae Ionescu" şi "Nae Ionescu, Elena-Margareta Ionescu - O carte de dragoste. A ta de tot. Al tău de tot. File de corespondenţă", semnate de Elena Margareta Ionescu.
Evenimentul editorial are loc la 125 de ani de la naşterea lui Nae Ionescu, personalitate marcantă a perioadei interbelice. Nae Ionescu, Profesorul, a fost îndrumătorul unei noi elite româneşti interbelice precum Mircea Eliade, Emil Cioran sau Mihail Sebastian. Personalitate controversată a vremii sale, a rămas la fel de învăluit în mister şi după ciudata sa moarte din 1940. Cursurile sale de la Universitatea Bucureşti au fascinat sute de oameni, mulţi dintre ei nefiind studenţi, dar veneau special pentru a-l audia. Cât despre poveştile de dragoste pe care le-a trăit, cu femei extrem de frumoase, şi acestea au aprins imagiaţia doamnelor, multe fiind admiratoarele sale secrete. Şi acum, la 125 de ani de la naşterea sa, controversele şi atacurile continuă, în special la adresa femeilor care îndrăznesc să-i ia apărarea.
Mâine vor susţine alocuţiuni: Anca-Irina Ionescu, nepoata autoarei, Silvia Colfescu - directorul editurii "Vremea", scriitoarea Doina Jela şi profesorii Viorel Coman şi Valentin Popa. Evenimentul va fi moderat de Dragoş Adrian Neagu, directorul instituţiei gazdă. Elena Margareta Ionescu, născută Fotino (1889-1971) şi Nae Ionescu s-au căsătorit în 1916, au avut doi băieţi, apoi, în jurul anului 1930, s-au despărţit, fără a divorţa vreodată. Jurnalul ei, apărut în 2015 la Editura "Vremea", în îngrijirea Ancăi-Irina Ionescu, reuneşte însemnări făcute între 1918 - 1961. În ce priveşte volumul de corespondenţă cu Nae Ionescu, ediţia este îngrijită de Miruna Lepuş, iar traducerea scrisorilor din limbile germană şi franceză este realizată de Anca-Irina Ionescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro