Mergi la conţinutul principal

Muzeele României: „Conacul Bellu"

Muzeul „Conacul Bellu" adăposteşte colecţia de o viaţă a baronului Alexandru Bellu (1850-1921), vestit om de cultură - artist, fotograf, numismat - descendent al domnitorilor Ghica şi Cantacuzino, înnobilat la Viena cu titlul de baron şi deţinătorul unor proprietăţi însemnate la nivel european, relatează agerpres.ro.
Muzeul este fosta proprietate a familiei baronului Bellu, locul unde acesta s-ar fi retras în ultima perioadă a vieţii, alături de cei şapte copii ai săi şi unde a şi-a petrecut timpul colecţionând diverse obiecte valoroase precum tablouri, piese de mobilier, monede şi timbre rare, obiecte de cult şi costume tradiţionale, dar şi numeroase fotografii. Acestea au fost donate, în 1921, Academiei Române.

Stampe japoneze, icoane, candelabre, sfeşnice

Conacul, monument de arhitectură, declarat monument istoric, a fost ridicat la jumătatea secolului al XIX-lea şi a fost donat statului român, de către soţia baronului Bellu, Alexandrina, la câţiva ani după dispariţia acestuia. La acea vreme conacul era considerat unul dintre cele mai frumoase din Tara Românească, construcţia păstrând accentele stilului arhitectonic românesc tradiţional.
Muzeul adăposteşte un patrimoniu mixt de artă plastică şi decorativă, de etnografie (ceramică, ţesături, unelte, covoare româneşti din secolul al XIX-lea), cărţi rare în ediţii de lux, picturi din secolul al XIX-lea, faianţă, mobilier stil din diverse epoci, artă orientală şi extrem-orientală, stampe japoneze, icoane, candelabre, sfeşnice şi arme din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea.

„Bătrân cerşetor" de Theodor Aman

Pot fi admirate aici tablouri precum „Portret de bărbat" de Pavel Dincovici, „Ţărancă" de Eugen Maximovici, „Bătrân cerşetor" de Theodor Aman. De asemenea se fac remarcate o statuetă de bronz „Venus din Milo" (copie), un cap de copil din lut, o casetă de farmacie, dar şi preţioase litografii realizate de Carol Popp de Szathmáry, la jumătatea secolului al XIX-lea.
Tot din colecţia familiei Bellu fac parte, aproape în totalitate, obiectele de mobilier între care scaunele cu spătar de pânză care se strâng din două părţi, scaunul cu tapiţerie din piele în formă de tron, masa mare din sufragerie, măsuţele de toaletă, de ceai sau măsuţele turceşti încrustate cu sidef, biblioteca cu vitrină, dulapul de haine, comoda, scrinul cu sertare şi patul cu baldachin. Atractive sunt saloanele cu iz japonez şi oriental, unde sunt expuse narghilele, un pat cu baldachin sau pantofi cu clopoţei aparţinând dansatoarelor din buric.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro