Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Muntenegru a semnat Acordul de stabilizare si asociere cu UE

Muntenegru a semnat luni, la Luxemburg, un Acord de Stabilizare si Asociere cu UE, un prim pas spre integrarea in blocul european, relateaza AFP.
"Este o zi mare pentru Muntenegru si cetatenii sai", a comentat premierul muntenegrean Zeljko Sturanovici dupa semnarea acordului, exprimindu-si speranta ca tara sa isi va depune oficial candidatura la UE in timpul presedintiei slovene, in primul semestru din 2008.
"O aplicare corecta a A-cordului de stabilizare si asociere va deschide usa, intr-o zi, catre statutul de candidat", i-a raspuns comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn. Obtinerea statutului de tara candidata la UE este urmatoarea etapa inaintea inceperii negocierilor oficiale de aderare.
Inainte de a intra in vigoare, acest acord de asociere, care presupune introducerea progresiva a unei zone de liber-schimb, trebuie ratificat de cele 27 de state membre si Muntenegru.
Aceasta procedura ar putea dura cel putin doi ani, acord economic interimar urmind sa intre in vigoare la 1 ianuarie.
Acordul interimar va permite imediat accesul liber al produselor muntenegrene pe piata UE, in schimbul unei deschideri progresive, pe parcursul a cinci ani, a pietei muntenegrene pentru produsele europene. Muntenegru a inceput negocierile pentru Acordul de stabilizare si asociere in octombrie 2005, cind inca facea parte din Serbia-Muntenegru. Aceste negocieri au fost suspendate in mai 2006 deoarece Belgradul a refuzat sa coopereze cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI).
Categorie articol: 

Comentarii