Mergi la conţinutul principal

Municipiul e in sarbatoare

Zilele Brailei s-au deschis oficial duminica, la ora 11.00, odata cu inaugurarea tirgului mesterilor populari. Primarul municipiului, Constantin Cibu, dupa ce a vizitat tirgul, a spus brailenilor ca aceasta a doua editie va aduce laolalta, timp de trei zile, farmecul deosebit al melosului popular, dar si al muzicii usoare, care va transmite buna dispozitie tuturor. "Sint absolut incintat de frumusetea mestesugurilor pe care artizanii le-au adus pentru noi din toate colturile tarii la Tirgul de Arta Populara. In numele consilierilor locali si al meu personal va doresc trei zile de petrecere frumoasa. La multi ani tuturor brailenilor", a mai spus primarul Constantin Cibu. Delegatia oficiala a coborit apoi de pe platoul din fata Primariei pe faleza, unde a vizitat si celelalte standuri amenajate pentru comercianti. Pietre semipretioase, jucarii, obiecte din lemn, ceramica, impletituri, tricouri imprimate, palarii de vrajitoare si cristale, toate se gasesc la standurile de pe faleza. Dupa ce si-a terminat misiunea, primarul s-a asezat la una dintre terasele amenajate, unde a venit apoi si primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae. Vicepriarul Lucian Tilea a spus ca personal a participat la mai multe evenimente din viata Galatiului, la invitatia primarului, si acum a gasit de cuviinta sa intoarca invitatia, care a fost onorata.

Tirgul de Arta Populara

Tirgul de arta populara cuprinde 18 mestesuguri, fiecare fiind reprezentat de mesteri din mai multe judete. Pentru olarit ceramic au venit mesteri din Harghita, Galati si Hunedoara, pentru tesaturi si piese din port popular au venit mesteri din Risnov - Brasov, Horezu - Valcea, Soveja si Hanu Conachi - Galati. Arta lemnului este reprezentata de un mester din Braila, iar instrumentele muzicale de un artizan din Bucuresti. La acest stand puteau fi vazute ocrine, fluiere, piculine, paie, un caval, un cimpoi din piele de capra. "Este prima data cind vin la Braila si sper sa mearga bine vinzarile, asa cum imi merg si la alte tirguri, la Muzeul Satului, la Muzeul Taranului, la Timisoara. Eu sint din Bucuresti, dar vreau neaparat sa pastrez traditia, sa contribui, cu cit pot, la pastrarea ei. De aici voi pleca la mare", a spus Marin Predelus din Bucuresti. Desi Pastele a trecut de mult, se pot cumpara si oua incondeiate, pictate, cu margele sau chiar cu pinza cusuta cu floricele, lipita pe ou. Mesteri in impletituri au venit din Sighisoara si din Braila, iar pictura naiva este reprezentata de artizani din Aiud si Bacau. Mesteri din Bistrita Nasaud reprezinta pielaritul, iar diferite podoabe sint puse in vinzare de mesteri din Suceava. De asemeneaa, cu scop decorativ sint vindute si mastile populare moldovenesti, aduse de mesteri din Galati si Suceava. Mesterii in prelucrarea metalului au venit de la Sibiu, insa nu lipsesc nici traditionalele cergi lucrate de gospodine de la Sapinta. Nu lipsesc nici articolele specifice gastronomiei traditionale, acadele si diferite forme realizate din turta dulce, de mesteri din judetul Arges. Sint si icoane pe sticla de la Alexandria, goblenuri de la Braila si tablouri cu flori naturale lucrate de un mester de la Ploiesti. "Florile trec prin procedee rapide de conservare, ca sa-si pastreze culorile atit de frumoase, tratamente termice, chimice, presare intre cartoane speciale, iar in final sint puse in vid si montate in rame pe care le aduc tocmai din Suedia, de la o firma renumita", a explicat Stefan Marinescu, din Ploiesti. Tablourile sale costa intre 200.000 si 700.000 de lei (ROL).
Foarte interesante s-au dovedit si obiectele lucrate din ceara, care au mare succes la public, si care rezista la umbra pina la temperaturi de 30 de grade Celsius. In tirg, un loc important il ocupa si standurile ce reprezinta atelierele traditionale ale Centrului de Creatie. Sint puse in vinzare stergare, seturi pentru decorarea meselor festive, gentute gen rucsac lucrate manual, obiecte ce sint admirate de toata lumea. Maria si Marcel Mocanu de la Galati au venit cu vase pentru gatit, oale, cratite, craticioare, dar si alte obiecte traditionale. "Sotul meu se ocupa de prelucrarea lutului. La noi in sat este un lut foarte bun, nu se crapa, iar eu ma ocup de decoratiuni. Le fac numai in stilul traditional, pentru ca acesta este scopul nostru, sa pastram traditia. Unele obiecte le-am facut din lut, dar au o utilitate moderna. De exemplu, acest opait nu mai este folosit astazi pentru iluminat, dar se vinde foarte bine ca sosiera. La fel, tot din lut am facut suport pentru tamiie sau suport pentru periute si pasta de dinti la baie. Trebuie sa ne adaptam, cu toate ca decoratiunile sint cele traditionale", a spus Maria Mocanu.
Evenimentele in cinstea Zilelor Brailei au continuat ieri cu un spectacol folcloric si cu discoteca linga moara Violatos, despre care vom relata in numarul nostru de miine.

Urmeaza doua zile incendiare

Sarbatoarea va continua luni, cu un concert oferit de Fanfara Garnizoanei, in parcul Monument, de la ora 18.00. De la aceeasi ora, dar in statiunea Lacu Sarat, Fanfara "Dunarea Albastra" va sustine un concert de muzica de promenada. Iubitorii de sporturi extreme vor avea posibilitatea de a urmari o demonstratie de arte martiale pe Esplanada, cu incepere de la ora 18.30. Fundalul muzical va fi asigurat de grupul Pyranya. Atmosfera va fi apoi infierbintata de Directia 5 si DJ Project.
Cea din urma zi a sarbatorii va debuta la ora 9.00 cu manifestarile dedicate Zilei Marinei Romane. Acestea vor dura pina la ora 18.30 si vor consta in concursuri pe apa si pe uscat, demonstratii nautice si jocuri traditionale marinaresti. Cu incepere de la ora 19.00, brailenii se vor distra, timp de doua ore, cu Blondy si Stefan Banica Jr. Acestia vor fi urmati de un concert surpriza. La ora 10.00, manifestarile dedicate "Zilelor Brailei" se vor incheia cu retragerea cu torte si cu un foc de artificii.
Manifestarile sint organizate de Primaria Municipiului Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro