Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

MOZAIC: Un film despre uciderea lui ben Laden provoacă o controversă la Washington

Un congresman republican a acuzat miercuri Casa Albă că a dezvăluit secrete de stat, pentru că a autorizat Pentagonul că colaboreze cu Hollywoodul pentru un film despre operaţiunea împotriva lui Osama ben Laden, film ce urmează să aibă premiera cu o lună înainte de prezidenţialele din 2012.

Cunoscuta regizoare Kathryn Bigelow lucrează a acest film, consacrat căutării şi eliminării inamicului numărul unu al Statelor Unite, într-un raid desfăşurat la începutul lunii mai de forţele speciale americane.

Într-o scrisoare către inspectorii generali ai CIA şi Departamentului Apărării, King cere o anchetă privind ce paşi a făcut administraţia pentru a se asigura că nu vor fi divulgate secrete operaţionale şi în ce măsură s-a discutat "cât este de oportun ca reprezentanţi ai Hollywood să aibă acces" la "ofiţeri CIA sub acoperire".

Preşedintele Comisiei pentru securitate internă, Peter King, a subliniat că administraţia prezidenţială speră că filmul va creşte popularitatea lui Obama înainte de alegeri, acuzaţii pe care Casa Albă le-a calificat drept "ridicole".

Ben Laden, liderul al-Qaida care a petrecut aproape un deceniu ascunzându-se, a fost ucis în luna mai într-un raid din Pakistan, desfăşurat de o echipă de comando americană. Asasinarea celui aflat în spatele atacurilor teroriste din 11 septembrie a reprezentat unul dintre cele mai importante momente de până acum ale preşedinţiei Obama.

De atunci, preşedintele s-a confruntat cu rata mare a şomajului din ţară, creşterea economică redusă, diferendele dintre republicani şi democraţi ce au blocat activitatea Congresului şi scăderea ratingului SUA, ceea ce a dus la o reducere a popularităţii sale.

După raid, înalţi oficiali militar americani au criticat scurgerea de informaţii către presă, spunând că periclitează viitoare operaţiuni.

În 6 august, New York Times a scris că Sony Pictures a început turnarea unui film despre ben Landen, realizat de Kathryn Bigelow şi Mark Boal, laureaţi ai premiului Oscar. Cotidianul american scrie că ei au acces la informaţii strict secrete despre această misiune, adăugând că filmul "va reflecta, fără îndoială, decizia curajoasă a preşedintelui în pofida şanselor reduse".

Filmul ar urma să aibă premiera pe marile ecrane în octombrie 2012, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale din 2012.
Categorie articol: 

Comentarii