Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Momentul zero

„Moment zero în anul centenar este un moment potrivit pentru toată lumea, pentru că în acel moment zero poate se vor putea spune multe lucruri, care poate astăzi nu se pot spune. Asta e părerea mea, separat de cea de consilier de stat” – declara, zilele trecute, Darius Vâlcov, întrebat dacă Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență privind aministierea și grațierea unor fapte penale.

Venind din partea cuiva care are probleme serioase cu legea, opinia lui Vâlcov este de înțeles. Și asta pentru că Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului Viorica Dăncilă, a fost condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare pentru trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile ocupate. Evident că unul ca el, ca Dragnea, ca oricare alt politician sau simplu cetățean cu probleme cu legea își dorește un astfel de moment zero. Adică o ștergere cu buretele a infracțiunilor, a faptelor penale, a hoțiilor. O spălare a infractorilor.

Da, România are nevoie de un „moment zero”, dar unul adevărat, în folosul țării, al nației, al românilor, nu în folosul infractorilor. De exemplu, cum ar fi ca la următoarele alegeri – europarlamentare, locale, generale sau prezidențiale - să nu mai aibă voie să se înscrie niciun condamnat/judecat/cercetat penal?

Cum ar fi ca, la următoarele alegeri, să nu mai aibă voie să participe niciun candidat care, într-o formă sau alta, s-a mai aflat la conducerea acestei țări? Cum ar fi să avem doar candidați care n-au mai ocupat funcții politice, care nu au mai fost membri ai Guvernului sau Parlamentului  ori prin fruntea unei instituții publice în ultimii nu 29 de ani, ci 59 de ani? Cum ar fi să nu mai aibă voie să candideze niciun fel de fost membru PCR/colaborator/informator al Securității? Să nu mai candideze niciun bănuit de plagiat ori absolvent de școli-fantomă? Cum ar fi să nu mai avem niciun candidat care nu vorbește corect limba română? Eventual care mai știe și măcar o limbă străină - dar „pe bune”, nu de genul „he,he”?

Cum ar fi să avem doar candidați care n-au ocupat funcții politice de niciun fel, care nu au contribuit, în niciun fel, la jaful acestei țări și la declinul acestei nații din ultimii 70 de ani? Cum ar fi, de exemplu, să avem candidați doar oameni care nu au avut nici măcar permisul auto suspendat vreodată în viața lor? Cum ar fi, de exemplu, să avem candidați doar din rândul celor care, în ultimii 30 de ani, au fost șefi de promoții în specializările lor, participanți la olimpiade internaționale, câștigători de burse la universitățile din străinătate, oameni care au obținut premii la concursuri internaționale de invenții, oameni care au lansat, dezvoltat și condus afaceri de succes, companii care n-au avut afaceri de niciun fel cu statul și firme care nu au datorii la stat? Da, acesta ar fi un adevărat „moment zero” benefic pentru România, un „restart” general de care această țară și acest popor chiar ar avea nevoie. Știu, utopie! Dar măcar o parte din cele enumerate dacă s-ar aplica ar fi o realizare enormă pentru România.

În rest, de „momente zero” de la care să aibă unii doar ce fura din nou, fără să fie pedepsiți, e sătulă România.

 

 
Categorie articol: 

Comentarii