Mergi la conţinutul principal

Mobilizare generala impotriva gripei aviare, pe bani putini

Mobilizare generala, pe linia prevenirii reaparitiei cazurilor de gripa aviara, in judet. Este ceea ce au cerut ieri, in sedinta Comisiei administrative, cei doi subprefecti, dar si seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Cristian Popescu. Acesta a cerut o colaborare strinsa a primarilor cu medicii veterinari cu libera practica si specialistii DSVSA, pentru urmarirea atenta a respectarii tuturor regulilor impuse de legislatia in vigoare: "Am convingerea ca la nivelul fiecarui Consiliu Local au fost activate comandamentele antiepizootice locale, asa cum este stipulat in ordinul prefectului. In acest scop, va reamintesc principalele masuri ce trebuie luate: identificarea comerciantilor neautorizati de pasari vii; interzicerea circulatiei libere a pasarilor pe strazi; educarea populatiei ca, in cazul unei imbolnaviri la pasari, sa anunte imediat personalul de specialitate; colectarea si ecarisarea cadavrelor sa se faca cu respectarea masurilor de prevenire a contaminarii". Popescu a amintit edililor ca multe dintre primarii sint departe de a respecta prevederile legale, cu privire la ecarisaj, iar acest lucru poate avea efecte extrem de neplacute, in contextul noii crize a gripei aviare, de la nivel national. El i-a avertizat ca sint direct raspunzatori de respectarea legislatiei, pe aceasta linie: "Cu siguranta ca aveti cunostinta de faptul ca ecarisarea teritoriului nu se mai poate efectua decit in conditiile speciale, prevazute de Legea nr. 73/2006, ce contine reglementari de neutralizare a deseurilor de origine animala. Consiliile locale sint responsabile pentru neutralizarea cadavrelor de animale provenite din gospodariile populatiei, sau a celor gasite moarte pe teritoriul localitatii respective, pentru care nu se poate identifica proprietarul; ele au obligatia de a-si asigura contractual serviciile unei unitati de ecarisare autorizate; au obligatia de a pastra evidentele veterinare in cazul crescatorilor de animale individuali si al persoanelor fizice care detin animale care nu sint destinate activitatilor economice; au obligatia de a anunta de indata unitatea de ecarisare. De asemenea, ele trebuie sa intocmeasca registre de evidenta a transporturilor de deseuri de origine animala, sa raporteze trimestrial la DSVSA judetean si DADR cantitatile de subproduse de origine animala incinerate pe raza administrativ-teritoriala de competenta. Medicii veterinari trebuie sa emita certificate de transport pentru subprodusele de origine animala ce nu sint destinate consumului uman".

"Cine plateste transportul masinii firmei respective la Maxineni si inapoi, pentru doua gaini moarte, ca peste doua zile iar imi mor vreo doua?!"

Unii dintre primari au fost insa de parere ca este destul de dificil sa chemi firma autorizata pentru ecarisaj, de la sute de kilometri distanta, de fiecare data cind sint gasite 2-3 pasari moarte in localitate. Ei au dorit sa stie exact cine va plati aceste transporturi, care ar putea sa fie extrem de dese. Primarul Maxineniului, Mihai Ruse, considera ca treaba nu-i atit de simpla, pe cit pare, iar alesilor locali nu le sint asigurate fondurile necesare, pentru a actiona: "Eu cred ca nici un primar din judetul Braila nu-si va permite sa cheme societatea Protan de la Bucuresti, sa ia doua gaini moarte si sa le duca sa le ecariseze tocmai in capitala. Sint convins, in acelasi timp, ca nici unul dintre primarii din judet nu-si va permite sa-si faca o camera frigorifica, acum, la jumatatea anului. Cine ne ajuta la construirea acestor camere firgorifice, ca din bugetul local este imposibil, la jumatatea anului, iar dvs, veti veni peste o luna, doua, sa ne spuneti ca primarii sint vinovati? S-a stabilit la nivel national ca a cistigat aceasta societate, Protan, licitatia pentru ecarisaj? Sa fim informati si noi! Si cine plateste transportul masinii firmei respective la Maxineni si inapoi, pentru doua gaini moarte, ca peste doua zile iar imi mor vreo doua?!".
Directorul Popescu a admis ca este o problema destul de spinoasa,
precizind insa ca, pina la lamurirea situatiei exacte, privind ecarisajul la nivel national, fiecare primarie trebuie sa aiba contract cu o firma de profil: "Conform legislatiei in vigoare, activitatea de neutralizare a deseurilor animale este sprijinita de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii Rurale, iar sumele se stabilesc prin hotarire de guvern".
Subprefectul Mircea Fudulaiche a fost de parere ca observatiile lui Ruse sint foarte pertinente si i-a cerut lui Cristian Popescu sa se intereseze exact cine si cum plateste sumele aferente transportului animalelor moarte, pentru a-i informa pe primari: "Asta este o prevedere legala care este extrem de larga, si care nu lamureste nimic. Trebuie lamurit exact ce se intimpla, din momentul in care au murit gainile, pina vine firma respectiva sa le ridice de acolo si cine acopera aceste cheltuieli. Trebuie sa va interesati care este societatea care a cistigat licitatia pentru ecarisaj si sa comunicam de urgenta primarilor"
Popescu a precizat ca de ecarisaj nu se ocupa direct medicul veterinar, acesta doar supraveghind operatiunile respective, dar va obtine informatiile cerute, pentru a fi comunicate primariilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro