Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mită la poliţist pentru tractoarele furate din Franţa

* iniţial, "liderul" grupului a mers la ofiţerul IPJ şi i-a promis că îi dă 10.000 de lei dacă trage nişte sfori pentru a-i înapoia tractoarele * în ziua de 6 octombrie, procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale au organizat un flagrant şi i-au prins pe cei doi şpăgari, cu banii pe masă, chiar în biroul ofiţerului

Doi agricultori din satul Tătaru, comuna Dudeşti, cercetaţi în cazul tractoarelor "John Deere" furate din Franţa, găsite la Brăila, au fost reţinuţi şi duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă pentru infracţiunile de dare de mită şi complicitate la dare de mită. Ştiindu-se cu musca pe căciulă, Ionel Manole, care, spun anchetatorii, se autointitulează lider de grup, împreună cu un alt membru al găştii, i-a oferit poliţistului care se ocupă de cazul tractoarelor furate suma de 10.000 de lei (100 milioane lei vechi). În schimb, ofiţerul ar fi trebuit să tragă nişte sfori pentru a le înapoia fermierilor tractoarele.
Cei doi au fost prinşi chiar în timp ce dădeau şpaga, în urma unui flagrant organizat de o echipă formată din procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale (SIC) din cadrul IPJ Brăila, cu sprijinul SRI Brăila.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în zilele de 22 septembrie, 5 şi 6 octombrie, Ionel Manole, beneficiind de complicitatea altor cinci indivizi cercetaţi pentru furtul tractoarelor din Franţa, i-a oferit, în mod repetat, ofiţerului din cadrul SIC o sumă de bani, cu titlul de mită. Iniţial, spun anchetatorii, suma nu a fost precizată, însă, ulterior, fermierul a spus că dă 10.000 ron sau 2.500 de euro în echivalent, cu scopul ca poliţistul (care are în lucru dosarul înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, în cadrul căruia a dispus ridicarea a 5 tractoare ce îi aparţin lui Ionel Manole şi celor 5 complici) să efectueze "acte contrarii îndatoririlor sale de serviciu, astfel încât să conducă la predarea în custodie către Ionel Manole şi complici a celor 5 tractoare". În plus, mai spun procurorii, în perioada 22 septembrie - 6 octombrie, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în mod repetat, învinuitul Marian Bălan a acţionat drept complice al lui Manole, în scopul ca acesta să îi promită şi să îi ofere mită poliţistului.

08arest1
Ionel Manole şi Marian Bălan au fost duşi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă

În fapt, ne-au precizat anchetatorii, în ziua de 6 octombrie, s-a stabilit ca bărbatul în cauză să vină cu şpaga, acesta spunând că îl va căuta el pe ofiţer. La ora 11.00, fermierul Manole şi complicele său, Marian Bălan, au ajuns la sediul IPJ şi au fost preluaţi în birou de către ofiţer. În momentul când aceştia au pus pe masă suma de bani, în birou a dat năvală echipa de flagrant formată din procuror Mădălin Năvădaru, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, cms. şef Marcel Drăgan, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) din cadrul IPJ, criminalişti şi alţi lucrători ai IPJ. "Echipa i-a prins în flagrant pe cei doi când au oferit suma de 10.000 de lei. În urma cercetărilor s-a stabilit că suma a fost adunată de la toţi, ceilalţi fiind cercetaţi pentru complicitate la dare de mită", ne-a declarat şeful SIC Brăila. Cu câteva zile în urmă, când i-a promis poliţistului că îi dă şpagă 10.000 ron, liderul grupului i-a mai spus acestuia că suma va creşte considerabil dacă va reuşi să îi restituie tractoarele definitiv, fără a preciza la cât s-ar ridica mita finală. Oricum, după ce a primit promisiunea şpăgii, ofiţerul a raportat imediat la organele competente şi a formulat denunţ la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Astfel, s-a întocmit dosar penal pentru dare de mită, în formă continuată, pe numele lui Ionel Manole, şi complicitate la dare de mită, în formă continuată, pentru amicul său Marian Bălan. Cei doi au fost reţinuţi de procurori, fiind prezentaţi cu propunere de arestare Tribunalului Brăila, în timp ce ceilalţi patru membri ai găştii sunt cercetaţi în stare de libertate, pentru complicitate la dare de mită. "Activităţile întreprinse în acest caz constituie rezultatul muncii în echipă a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi specialiştilor de la Serviciul Român de Informaţii Brăila", a precizat prim-procurorul Parchetului, Fănel Mihalcea.
Reamintim că, în ziua de 21 septembrie, mai mulţi brăileni suspectaţi că ar face parte dintr-o reţea specializată în furtul de utilaje agricole din ţările europene au fost luaţi pe sus de mascaţi. Poliţiştii au efectuat şapte descinderi imobiliare în comunele Dudeşti şi Ciocile, ocazie cu care au găsit patru tractoare "John Deere" care se pare că au fost furate din Franţa. Indivizii săltaţi din pat de oamenii legii sunt suspectaţi că ar fi membri ai reţelei care se ocupă cu furtul şi transportul utilajelor agricole din spaţiul european şi comercializarea lor în România. Cele patru tractoare au fost duse la RAR Brăila pentru verificări, unde, spun anchetatorii, s-a stabilit că numerele tractoarelor sunt înlocuite, cele reale fiind şterse. A doua zi, poliţiştii brăileni au mai găsit un tractor "John Deere" în aceeaşi zonă. Vehiculul era condus de un localnic din Ciocile, care a prezentat nişte documente necorespunzătoare, în urma verificărilor de la RAR Brăila stabilindu-se că numărul de identificare este falsificat. Cele 5 tractoare au fost indisponibilizate în custodia IPJ Brăila. S-a întocmit dosar penal, în cauză fiind cercetate 6 proprietari de terenuri agricole, 3 din Tătaru şi 3 din Ciocile.

 
Comentarii