Mergi la conţinutul principal

Misterul din spatele crizei de Heparină din Spitalul Judeţean

• criza de Heparină din Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a scos la iveală zeci de contracte de achiziţii directe de la firma York Farm, în ultimii ani • în 2016, spitalul brăilean a achiziţionat, per total, 2.180 flacoane în valoare de 23.740 lei, iar în 2017 a cumpărat 2.080 flacoane, în valoare de 22.651 lei • în 2018, numărul contractelor pentru achiziţia directă s-a dublat, însă nu şi cantitatea, deoarece au avut loc şi achiziţii “cu ţârâita”, de 10 sau 20 de flacoane pe un singur contract

 

Cel mai recent medicament care ar fi lipsit din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, în perioada 16-18 noiembrie, este Heparina, anticoagulantul folosit după orice intervenţie chirurgicală şi de care depinde viaţa pacienţilor proaspăt operaţi. Luând la verificat achiziţiile unităţii sanitare pentru acest tratament antitrombotic, se pare că spitalul a consumat mai multă Heparină în anul 2018, faţă de anii anteriori, iar compania care a furnizat acest medicament din 2016 şi până în prezent este York Farm.

Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, achiziţiile au fost directe, aproximativ un contract pe lună, însă în 2018 ceva ciudat s-a întâmplat. În 2016, de când Heparina a început să fie furnizată de York Farm, au avut loc 10 cumpărări directe, în diverse cantităţi: 200, 300 şi 400 de flacoane pentru fiecare contract, totalul fiind de 2.180 flacoane. În acel an, SJU a plătit pentru acest anticoagulant 23.740 lei. În 2017, consumul de Heparină a scăzut puţin, deoarece unitatea sanitară a achiziţionat doar 2.080 flacoane în decursul anului, tot prin achiziţie directă de la York Farm, prin intermediul a 12 contracte. Cantităţile au variat de la contract la contract: cam 100, 200, 400 de flacoane lunar. Costul total a fost de 22.651,2 lei.

În 2018, numărul achiziţiilor directe pentru Heparină s-a dublat, însă nu şi cantitatea de flacoane, căci s-a cumpărat şi cu “ţârâita”. De la începutul anului şi până în prezent, există 21 de achiziţii directe de la York Farm finalizate, pentru 2.655 flacoane - valoare totală 28.858,5 lei -, iar în prezent alte două achiziţii directe în desfăşurare pentru 100, respectiv, 250 de flacoane de Heparină - valoare totală 3.811,5 lei. Au existat dăţi în care Spitalul a cumpărat chiar şi de 4 ori în aceeaşi lună acest medicament, cum ar fi spre exemplu luna mai 2018 (contract pentru 30 flacoane, 150, 50 şi 10 flacoane). Diferit faţă de anii anteriori este şi cantitatea achiziţionată printr-un singur contract Asta s-a întâmplat şi înainte de “criza” de anticoagulant din perioada 16-18 noiembrie. Pe 14 noiembrie, Spitalul a lansat în SEAP un anunţ de cumpărare directă pentru 30 de flacoane de Heparină. Oferta a fost acceptată de York Farm a doua zi, pe 15 noiembrie.

Pe 19 noiembrie, în ziua în care în presă a ajuns informaţia despre lipsa anticoagulantului de la Judeţean, unitatea sanitară a lansat, din nou, în SEAP un anunţ de achiziţie directă pentru 100 de flacoane, ofertantul răspunzând afirmativ la cerere. Pe 20 noiembrie, SJU a mai publicat în SEAP tot un anunţ de achiziţie directă pentru 250 de flacoane de Heparină, însă ofertantul nu a acceptat condiţiile la termen, aşa cum se menţionează pe site-ul SEAP.

Compania York Farm, cea care apare ca ofertant pentru toate achiziţiile directe ale Judeţeanului pentru Heparină din 2016 până în prezent, are sediul în Bucureşti, în sectorul 4. Potrivit Ziarului Financiar, în vara lui 2017, grupul ceh Dr. Max - deţinut de Penta Investment - a achiziţionat 100% din acţiunile a patru societăţi din România, printre care şi York Farm SRL. Cehii şi-au continuat dezvoltarea pe piaţa farma din România şi în 2018. Penta Investment a primit aprobarea Consiliului Concurenţei pentru preluarea, prin Dr. Max, a grupului A&D Pharma, din care fac parte farmaciile Sensiblu şi distribuitorul Mediplus Exim.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro