Mergi la conţinutul principal

Misterioasa leafa de 148 de milioane

Cel mai bine platit bugetar brailean a cistigat anul trecut 1,78 miliarde de lei vechi net, potrivit datelor furnizate de Directia Generala a Finantelor Publice Braila. Altfel spus, bugetarul nostru s-a dus acasa, in fiecare luna, cu o leafa de 148 de milioane de lei sau 4.548 de euro la cursul actual. Adica de trei ori salariul pe care il ridica un parlamentar sau un ministru si de vreo doua ori mai mult decit cistiga presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Toate bune si frumoase, insa cel mai harnic si mai bine platit cetatean din bani publici ramine un mister. Atit numele sau, cit si domeniul de activitate si functia pe care o ocupa. De fapt, aceste date sint cunoscute, dar nu pot fi facute publice, pentru ca legislatia in vigoare nu permite Fiscului sa le dezvaluie. Nici Fiscului, dar nici Directiei de Statistica sau Casei Judetene de Pensii, institutii carora le-am solicitat, recent, respectivele informatii.
"Unde-i lege, nu-i tocmeala!", ne-am zis, dar parca am fi vrut sa-i stringem mina harnicului nostru concetatean, sa-l felicitam pentru munca depusa si pentru beneficiile pecuniare obtinute. Altfel, nu ne ramine decit sa dam cu presupusul. Cu siguranta este vorba despre un director. Da, dar unde anume, in ce domeniu? Director de scoala nu poate fi. Nici director de spital sau de institutie descentralizata. Atunci, ar putea fi vorba despre un director al unei societati comerciale de stat sau companii nationale.
Probabil ca, nu peste mult timp, vom intra in normalitate. Iar legea va permite contribuabililor sa afle exact pe ce anume se cheltuie banii publici si cum anume poate fi retribuit un bugetar cu un asemenea salariu. Pina atunci insa, trebuie spus ca respectivul cistig, de 178.000 RON, se situeaza pe locul noua intr-un "Top 10" al veniturilor din salarii obtinute de persoanele fizice brailene pe anul 2006. Pentru acest venit net, bugetarul respectiv a platit statului un impozit de 28.489 RON.

7.630 de euro, cel mai mare salariu din Braila

Potrivit datelor oferite de DGFP Braila, cel mai mare venit din salarii este de 289.000 RON si a fost obtinut de un angajat din sectorul bancar, probabil un director de sucursala. Un simplu calcul indica faptul ca bancherul respectiv a obtinut un venit net lunar de 24.000 RON, adica 7.360 de euro. Pentru cistigul anual obtinut, bancherul nostru a platit statului un impozit de 46.231 RON.
Un alt bancher se situeaza pe locul 7, cu un venit anual de 185.000 RON. Ceilalti sapte braileni care au prins loc pe podiumul celor mai bine platiti angajati din judet activeaza in sectorul privat. Nici in cazul acestora Fiscul nu a putut oferi vreun detaliu despre identitatea, profesia ori domeniul in care activeaza. Oricum, veniturile lor nete se situeaza intre 280.600 si 176.800 RON.

Notarul Varga, numarul unu la profesiile liberale

Activitatile notariale si vinzarea sau cumpararea de actiuni reprezinta adevarate fabrici de bani. Cel putin asa reiese din clasamentul celor mai mari venituri din activitati independente obtinute de persoane fizice anul trecut. Potrivit datelor puse la dispozitie de catre Fisc, cel mai mare venit obtinut, in 2006, de catre o persoana fizica din Braila este de 1,3 milioane RON (13 miliarde de lei vechi) sau 420.000 de euro si este realizat din activitati notariale. Numele persoanei in cauza nu reprezinta insa un mister. Este vorba despre notarul Vasile Varga, singurul "deconspirat" din "Top 10". Explicatia este simpla. In afara meseriei sale, Varga este si consilier municipal PNL, situatia in care legea il obliga sa completeze anual o declaratie de avere. De altfel, declaratia sa poate fi vizionata fiind postata pe saitul oficial al Primariei municipiului. Pentru acest cistig impresionant, Vasile Varga a platit statului un impozit de 208.210 RON.

Un medic in primii 10

Imediat dupa Vasile Varga, adica pe locul doi in clasamentul veniturilor din activitati independente, se situeaza o persoana care se ocupa cu transferul titlurilor de valoare. Cistigul net obtinut de aceasta a fost de 6,68 miliarde de lei vechi. Podiumul este completat tot de un notar, care a obtinut in 2006 venituri totale de 6,14 miliarde de lei.
Pe urmatoarele locuri se situeaza alti trei notari si trei persoane care se ocupa cu transferul titlurilor de valoare, veniturile lor nete situindu-se anul trecut intre 5,57 si 3,61 miliarde de lei.
Locul 10 in clasamentul veniturilor este ocupat de un medic. Desigur, nu unul care isi desfasoara activitatea in sistemul sanitar de stat. Doctorul respectiv a cistigat anul trecut 3,56 de miliarde de lei.

Avantajele inregistrarii veniturilor pe persoana fizica

Dupa cum sustin contabilii, inregistrarea de venituri pe persoana fizica ii scuteste pe beneficiari de completarea unor teancuri intregi de documente. "Pe persoana fizica ai o cota forfetara pentru cheltuieli care nu trebuie justificate prin documente. Practic, nu ai nici o bataie de cap. Din venitul realizat, se scade cota forfetara ce variaza de la caz la caz si apoi se aplica impozitul pe venit de 16%. Suma ramasa intra direct in buzunar", explica un expert contabil. Acesta a mai precizat ca, si in cazul in care se lucreaza pe firma, profitul poate fi diminuat astfel incit sa se plateasca un impozit mai mic statului, dar aceasta presupune cunoasterea foarte buna a legislatiei. "Pe firma poti sa inregistrezi diverse cheltuieli in asa fel incit sa ajungi la profit zero, scapind astfel de impozite. Insa trebuie sa stii sa justifici foarte bine cheltuielile, ceea ce necesita multa bataie de cap. In plus, aceasta practica este la limita legii. Pe de alta parte, in momentul in care o firma inregistreaza profit, pina actionarul intra in posesia banilor plateste de doua ori impozit. O data 16% pentru profitul brut, iar a doua oara tot 16% pentru dividende", a mai spus sursa citata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro