Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Minunea din Săptămâna Mare

Ecaterina, fetiţa din Tufeşti născută cu "gură de lup" şi cu grave malformaţii la piciorul stâng, pentru care cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a demarat o campanie umanitară anul trecut, a făcut primii paşi, după cinci ani de viaţă în care nu a ştiut cum e să pună piciorul în pământ.
Operată pe 5 mai 2014 la piciorul stâng de medicii din cadrul Spitalului pentru Copii "Marie S. Curie" din capitală, la aproape un an, minunea s-a înfăptuit. În campania umanitară a ziarului nostru, am rugat cititorii să doneze câţiva bănuţi pentru ca Ecaterina să poată merge. Visul copilei s-a împlinit mai repede decât ne-am aşteptat cu toţii. În săptămâna dinaintea Paştelui, mama sa a dus-o la biserică, pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu că operaţia a avut loc şi să se roage pentru cei ce au ajutat-o. Ecaterina ne-a "recompensat" pe toţi cu o minune: a mers pe picioarele ei chiar în curtea bisericii. Şi ca să ne demonstreze că nu e o poveste inventată, fetiţa ne-a vizitat ieri, la redacţie, însoţită de mama ei. Aceasta a mers din birou în birou şi a dat din cap, în semn de mulţumire pentru campania umanitară reuşită.
În curând, Ecaterina va pleca din nou la Bucureşti, pentru ca medicii să-i scoată tijele din picior.
În ceea ce priveşte "guriţa de lup", micuţa mai are de aşteptat. La fiecare control la picior, doctorii i-au administrat o doză mică de anestezie. Din cauza asta, intervenţiile pentru refacerea cerului gurii au fost amânate. Ceea ce se ştie sigur este că tot medicii de la "Marie S. Curie" se vor ocupa şi de această problemă. "Pentru guriţă, o să mergem tot la Bucureşti, la «Marie Curie». Ne-au zis medicii de acolo că ne dau logoped. Nu cred că operaţiile vor mai costa ceva. Doctorii nu mi-au luat niciodată bani pentru nimic. La asistente am mai dat bani pentru anestezii sau pentru calmante", ne-a spus Elena Radu, mama fetiţei. Tot în Săptămâna Mare, Cati, pe numele de alint, a vorbit pentru prima dată. "A spus câteva cuvinte, «tata», «nana», «Cati», dar nu mi le-a spus mie, ci unei prietene de-a ei", a mai adăugat mama sa.
În septembrie anul trecut, femeia a dus-o pe Ecaterina de câteva ori la grădiniţa din sat. Însă, educatoarea a sfătuit-o să o înscrie la o grădiniţă specială. "Nu ştiu ce probleme ar putea să aibă dacă ar merge la grădiniţa din sat. Cati stă cuminte, desenează, chiar îi place să fie înconjurată de copii. Dar nu prea e băgată în seamă de ceilalţi care sunt sănătoşi...", ne-a mai povestit femeia.
"Vă mulţumesc din suflet pentru tot ceea ce aţi făcut, pentru o minune înfăptuită! Le mulţumesc cititorilor dumneavoastră care au donat bani pentru acest caz umanitar! Îi mulţumesc pe această cale şi domnului deputat Cristian Rizea, care m-a ajutat foarte mult, dar şi doctorilor de la Spitalul pentru Copii «Marie Curie»!", a ţinut să precizeze mama Ecaterinei.
Reamintim că în urmă cu un an, cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a decis să mediatizeze cazul Ecaterinei Radu, o fetiţă de 4 ani din Tufeşti şi tot atâţia petrecuţi prin spitale. Copila s-a născut cu multiple malformaţii congenitale, avea mai multe probleme la picioruşe şi gură. Nu putea vorbi şi merge. Conform certificatului medical, ea a fost diagnosticată cu: cheilognatopalatoschizis bilateral, picior var equin stâng şi palmură coapsă gambă stângă. Fetiţa suferă şi de palatoschizis, ceea ce s-ar traduce în limbaj popular "gură de lup", adică cerul gurii comunică direct cu nasul, alimentaţia fiind îngreunată, iar vorbitul nici nu mai intră în discuţie. Membrul inferior stâng era strâmb, iar la genunchi avea un fel de pieliţă ce nu-i dădea voie să se mişte prea mult. Degetele de la piciorul drept îi erau lipite. Pentru a-şi recăpăta copilăria furată de boală, Ecaterina avea nevoie de un aparat fixator intern, care costa 2.000 de euro, o sumă exorbitantă pentru familia Radu. Ajutorul a venit de la cititorii "Obiectiv", dar şi de la deputatul PSD, Cristian Rizea, care s-a implicat foarte mult în acest caz, despre care a aflat din paginile ziarului nostru.

 
Categorie articol: 

Comentarii