Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Minorii cu comportamente antisociale vor fi asistati de Protectia Copilului

Sutele de copii braileni care au deranjat ordinea publica prin tulburarile de comportament, au determinat conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) sa infiinteze "Modulul de readaptare psihosociala a copilului cu comportament antisocial". Noul amplasament, situat in str. Constantin Dobrogeanu Gherea, a fost inaugurat, ieri, in prezenta autoritatilor, si are ca scop prevenirea si combaterea delincventei juvenile.
Modulul are o capacitate de 25 de locuri si include o componenta de zi (15 locuri) si una rezidentiala (10 locuri). Beneficiarii vor fi: copiii care prezinta diferite tulburari de comportament, copiii care au savirsit o fapta penala dar nu raspund penal, minorii care provin din medii sociale defavorizate, care prezinta potential infractional, copiii care vagabondeaza sau cersesc. "In evidentele institutiei noastre, au fost inregistrate in 2006 un numar de 32 de sesizari din partea Parchetului, sesizari referitoare la stabilirea unei masuri de protectie speciala pentru copiii care au savirsit fapte penale si nu raspund penal. In 2007, am inregistrat 24 de cazuri, pentru 15 dintre copii fiind stabilita masura supravegherii specializate in cadrul familiei. Celelalte cazuri sint in curs de instrumentare. De asemenea, specialistii Biroului de asistenta si sprijin pentru readaptarea copilului cu probleme psihosociale au oferit consiliere unui numar de 394 de copii in perioada 2006 - 2007. Modulul raspunde nevoilor comunitatii. Intentionam sa incheiem parteneriate cu Serviciul de probatiune, Centrul Antidrog, Inspectoratul Scolar Judetean, Politia Braila pentru reintegrarea minorilor. Mesajul nostru este “Sa dam o sansa si binelui sa se manifeste”", a precizat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al DGASPC Braila.
Masura de supraveghere specializata consta in mentinerea copilului in familia sa, cu conditia respectarii obligatiilor de: a frecventa cursurile scolare, a urma tratamente medicale, consiliere sau psihoterapie, a utiliza servicii de ingrijire de zi, a nu frecventa anumite locuri sau persoane care influenteaza comportamentul antisocial. La stabilirea masurii, Comisia pentru Protectia Copilului Braila si Tribunalul au in vedere: conditiile care au favorizat savirsirea faptei, gradul de pericol social, mediul in care a crescut si a trait copilul, riscul savirsirii unei noi fapte penale de catre copil. Reprezentantii DGASPC intentioneaza sa acceseze linia de finantare din cadrul Programului Phare "Coeziune Economica si Sociala" 2004 - 2006, in vederea obtinerii fondurilor necesare infiintarii unui Centru de readaptare a copiilor care au savirsit o fapta penala, termenul limita de depunere a proiectelor fiind 7 decembrie 2007. La inaugurarea modulului a fost prezenta Niculina Moisescu, vicepresedinte al Consiliului Judetean, Nicu Filote, secretar general al judetului, reprezentanti ai Centrului pentru Prevenirea si Combaterea Consumului de Droguri, ai Directiei de Munca si Protectie Sociala, ai Fundatiilor "Trebuie", 'Lumina" si consilieri judeteni.
Categorie articol: 

Comentarii