Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ministrul Sănătății: Pacienta arsă la Spitalul Floreasca nu era alergică la iod. Operația, făcută de un rezident

Victor Costache, ministrul Sănătății, a prezentat marți dimineață concluziile din raportul corpului de control, care a constatat o serie de greșeli ce au dus la moartea pacientei de 66 de ani, la finalul anului trecut, după operația în care a luat foc pe masa de operație, la Spitalul Floreasca. Femeia nu a fost testată la alergia cu iod și, mai mult, operația a fost făcută de un medic rezident.

 

Victor Costache a anunțat că pacienta în vârstă de 66 de ani a fost subdiagnosticată greșit în ceea ce privește alergia la iod, aceasta ar fi o primă mare greșeală a echipei medicale.

„Nu exista niciun element care să indice alergia la iod a pacientei”, a precizat ministrul Sănătății. Inițial medicul Mircea Beuran a anunțat această alergie la iod.

 

Costache a mai spus că pacienta a afirmat înainte de operație că este alergică la furazolidon. „Lucru care nu are nicio legătură cu alergia la iod”, a precizat el, adăugând că apoi s-a generalizat această alergie la alergia la iod, dar că nu a mai fost făcut testul de confirmare a alergiei.

Ministrul a mai spus că din acest motiv a fost „utilizat greșit” biocidul pe bază de etanol cu o concentrație de 89%, care prezenta „un risc combustional major”. Acest biocid era destinat numai pentru dezinfecția chirurgicală mâinilor echipei operatorii.

O altă greșeală a fost folosirea bisturiului electric împreună cu acest biocid pe bază de alcool.

 

Pacienta de 66 de ani de la Spitalul Floreasca, operată de un medic rezident

Victor Costache a mai spus că „niciunul din medicii din echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă”, operația fiind făcută de un medic rezident.

„Niciunul din medicii aflați în echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă. Avem o pacientă care s-a deteriorat pe cursul nopții, s-a intervenit la 9 dimineața, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident și apoi de un medic specialist, venit de acasă (Mircea Beuran. n.red.), în loc să intervină echipa de medici primari, care erau de gardă în spital”, a subliniat el.

Costache a spus că atunci când operează un medic rezident trebuie să fie „sub directa și stricta supraveghere a îndrumătorului sau a responsabilului de rezidenți, lucru care nu s-a întâmplat în acest caz”.

Ministru: Incidentul a fost menționat separat, într-o anexă

Mai mult, ministrul a dezvăluit că în documentele operatorii acest „incident combustional apare separat, într-o anexă”. „Ne întrebăm de ce acest incident deosebit de grav nu a fost menționat de la început”, a completat el.

Managerul spitalului a anunțat un nou control la spital „având în vedere și niște zone gri din raportul preliminar”. El a dat ca exemplu circuitul epidemiologic, substanțele folosite, circuitul pacientului ori intervenția operatorie: „Sunt zone care mai trebuie investigate”.

Ministrul a adăugat că „acest protocol atipic a fost folosit la zeci de alți pacienți”.

De asemenea, în concluziile anchetei se mai arată că medicul Mircea Beuran folosea frecvent substanța puternic inflamabilă care a fost folosită și în cazul pacientei arse.

Mircea Beuran a fost demis

Luni, Mircea Beuran, șeful secției chirurgie a spitalului, a fost demis din funcție, dar va putea profesa în continuare. El a declarat că va contesta decizia.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică a dat mai multe amenzi administrative, în valoare totală de 30.000 de lei: 20.000 pentru spital și 10.000 pentru medici și asistente.

Ulterior, 25 de medici chirurgi au semnat o scrisoare de protest în care critică decizia demiterii lui Mircea Beuran, afirmând că vor întrerupe activitatea, asigurând doar urgențele. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Bogdan Oprița, a precizat că medicii au dreptul să protesteze, dar că trebuie să respecte prevederile legale. 

Incidentul din sala de operație de la Spitalul Floreasca a avut loc la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, dar a ajuns în atenția publică mai târziu, spre finalul anului, fiind bănuieli în privința mușamalizării acestui caz.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a precizat ulterior că incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deși instrucțiunile aparatului interzic această combinație. În plus, potrivit informațiilor obținute de Digi24, biocidul ar fi fost un dezinfectant pentru mâini, folosit pentru că pacienta ar fi fost alergică la iod.

Între timp, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a suspendat procesul de acreditare al Spitalului Floreasca, pentru că incidentul nu a fost raportat de conducerea unității medicale.

Trei anchete au loc în acest caz: una demarată de conducerea spitalului, una a Ministerului Sănătății și alta începută de Poliția Capitalei.
Categorie articol: 

Comentarii