Mergi la conţinutul principal

Ministrul Justiţiei: Soarta lui Tiberiu Niţu este incertă

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat ieri că nu exclude varianta revocării procurorului general, Tiberiu Niţu, dar că va lua o decizie după ce va auzi „toate opiniile". Numele acestuia apare în dosarul lui Gabriel Oprea, suspectat de DNA de abuz în serviciu. Ieri, Prună şi Niţu au avut o discuţie.
„Nu am vorbit cu procurorul general, am ajuns azi-noapte la ora 1 în ţară. Vorbesc azi cu procurorul general şi îmi rezerv dreptul să fac declaraţii, dacă e cazul, după ce vorbesc cu el", a spus ieri, Prună la conferinţa de presă dedicată raportului Comisiei Europene pe justiţie. Întrebată dacă ia în calcul revocarea procurorului general, ministrul a spus: „Nu exclud nicio variantă, pentru că legea prevede asta. Există posibilitatea menţinerii, există posibilitatea revocării, pentru că aşa prevede legea. Iau în calcul orice fel de instrument pe care îl am la dispoziţie prin legea română care e acum in vigoare". „Cred că dincolo de discuţia pe care trebuie să o am eu cu procurorul general, cred că aşa trebuie procedat în oricare altă situaţie. Înainte să iei o decizie, cred că trebuie să discuţi ca să auzi toate opiniile", a precizat ea.

Scrisoarea lui Oprea

Între timp, Gabriel Oprea a transmis o scrisoare preşedintelui Senatului şi preşedintelui Comisiei juridice în care le aduce la cunoştinţă că nu doreşte să beneficieze „de această imunitate de procedură, socotind că se va stabili adevărul, adică nevinovăţia sa". „Mă consider nevinovat de faptele care mi se impută, nu am solicitat nimic Ministerului Afacerilor Interne, nu am beneficiat de la Ministerul Afacerilor Interne de nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de resort. Există un plan de măsuri care funcţionează în baza unor instrucţiuni, adoptat înainte de anul 2000, care prevede asigurarea protecţiei şi a însoţirii permanente a ministrului de interne, ministrului de stat, viceprim-ministrului. În consecinţă, solicit colegilor mei senatori să voteze cererea de urmărire penală, pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului.
Consider că gestul meu va face ca nici imaginea Senatului şi nici imaginea UNPR să nu fie afectate, aşa cum se întâmplă, din păcate, de fiecare dată când sunt în discuţie astfel de subiecte", a scris Oprea.

Bruxelles critică parlamentul

În raportul MCV pentru România, publicat, culmea coincidenţei, tot ieri, Comisia Europeană laudă instituţiile care luptă împotriva corupţiei şi critică Parlamentul pentru frânele puse luptei anticorupţie, conţinând, ca de obicei, o serie de recomandări, pe patru paliere: independenţa justiţiei, reforma sistemului judiciar, integritatea şi lupta împotriva corupţiei.
Potrivit documentului, independenţa sistemului judiciar şi respectarea hotărârilor judecătoreşti continuă să se confrunte cu provocări, iar reforma codurilor penale este pusă sub semnul întrebării în Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe nişte cetăţeni obişnuiţi sunt în continuare lipsite de criterii obiective. Există măsuri îmbunătăţite de combatere a corupţiei generale, dar nu la scara şi cu voinţa politică necesară pentru a remedia această problemă, care este recunoscută pe scară largă drept o problemă sistemică.
Anul 2016 va constitui un an-test în multe privinţe. Se va putea evalua cât de profund este ancorată reforma în funcţie de proeminenţa aspectelor legate de integritate în numirile în funcţii de conducere din cadrul sistemului judiciar şi în verificarea candidaturilor la viitoarele alegeri.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro