Mergi la conţinutul principal

Mieii pot fi cumparati si sacrificati "romaneste" timp de 10 zile

In urma negocierilor cu Comisia Europeana (CE), Romania a primit mai multe derogari ce vizeaza sacrificarea mieilor in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale. Pentru ca romanii sa poata respecta traditia, CE a inchis ochii la unele regulamente si ne-a dat voie sa mai redeschidem citeva abatoare, astfel incit in pietele orasenesti carnea de miel sa fie din belsug. Derogarile sint valabile timp de 10 zile, mai precis in perioada 30 martie - 7 aprilie. In judetul Braila de exemplu, 8 abatoare vor fi redeschise temporar iar unul specializat in sacrificarea bovinelor si porcinelor va primi autorizatie si pentru ovine. In plus, in principalele piete agroalimentare din municipiu si judet vor fi infiintate puncte de sacrificare sub stricta supraveghere sanitar-veterinara. De la un singur aspect nu a facut rabat Uniunea Europeana, de la normele de igiena si buna stare a animalelor in timpul sacrificarii.

Veterinarii in alerta

In scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare, in perioada premergatoare sarbatorilor, la nivelul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila a fost luata o serie de masuri. "In intreg judetul, personalul de specialitate a fost instruit cu privire la intensificarea actiunilor de supraveghere sanitara veterinara prin evaluarea modului in care se comercializeaza mieii si iezii vii. Au fost informate Consiliile Locale si DAGL asupra posibilitatii avizarii temporare a spatiilor identificate de catre autoritatile locale in vederea sacrificarii traditionale a mieilor si a iezilor sub supraveghere sanitara, cu respectarea conditiilor minime de igiena, protectie si buna stare a animalelor, pe timpul transportului si sacrificarii", a precizat Nita Caragata, purtator de cuvint al DSVSA Braila.
In plus, veterinarii mentin avertisment privind cumpararea mieilor sau a carnii de miel. Aceste produse trebuie achizitionate numai din locuri autorizate sanitar veterinar, controlate de personal de specialitate. Mieii destinati sacrificarii trebuie sa fie identificati cu o crotalie in exploatatia de origine. Animalele identificate, insotite de certificatul de sanatate si formularul de miscare emise de catre medicul veterinar, se transporta spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar veterinar.

Sacrificarea mieilor in abatoare autorizate

Conform precizarilor conducerii DSVSA Braila, ovinele si tineretul ovin se pot sacrifica, indiferent de virsta, pe toata perioada anului, in toate abatoarele autorizate sanitar veterinar. Pe teritoriul judetului Braila este autorizata numai o singura unitate SC "Dany & Vio", unitate de carne rosie de capacitate mica, inregistrata in categoria unitatilor tip "C", respectiv cu perioada de tranzitie. Situatii similare sint inregistrate si in alte judete, drept pentru care, pentru perioada Pastelui, autoritatile au cautat solutii. Astfel, prin derogare de la prevederile Regulamentului CE nr. 853/2004, in perioada sarbatorilor se pot sacrifica miei si in abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine, care nu dispun de echipamente si facilitati speciale pentru sacrificarea ovinelor, cu respectarea regulilor de igiena si buna stare a animalelor. In judetul nostru a fost autorizat SC "Electiv Prod" SRL, unitate de capacitate mica, incadrata in categoria "C", cu sediul in comuna Romanu.

Sacrificarea mieilor in spatii autorizate temporar

Tot prin derogare de la regulamentele europene, anul acesta, de sarbatori, se pot sacrifica miei si in alte abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine, care nu dispun de echipamente si facilitati speciale pentru sacrificarea ovinelor, cu respectarea regulilor de igiena si buna stare a animalelor, care au functionat temporar. In aceste conditii, in perioada 30 martie - 7 aprilie, in judetul Braila vor primi autorizatie de functionare: SC "Antisor" SRL Insuratei, AF "Herea" Tichilesti, SC "Lupu 99" sat Drogu, SC "Adimirelusy Trading" SRL Braila, "Prodaliment" Braila, "Nieva Mixt Com" SRL Vadeni si "Luciana Comexim" SRL Braila.
Si tot prin derogare de la Comisia Europeana, in aceasta perioada se pot taia miei si in alte puncte/centre de taiere, organizate de autoritatile locale in locuri/spatii, special amenajate numai pentru o perioada limitata de timp, respectiv pentru 10 zile.
"In aceste spatii se pot taia animale, sub strict control sanitar-veterinar. Ele va trebui sa indeplineasca, insa, un minim de cerinte: sa fie dotate in mod corespunzator cu ustensile strict necesare taierii, jupuirii si eviscerarii animalelor, sa fie racordate la un sistem de alimentare cu apa potabila, calda si rece; sa asigure respectarea conditiilor de bunastare a animalelor, in timpul transportului si taierii, precum si conditiile igienico-sanitare care sa asigure salubritatea carnurilor obtinute. Este interzisa organizarea unor asemenea spatii in zonele cu restrictii sanitar-veterinare. Carnea rezultata in aceste conditii poate fi valorificata numai pe raza judetului nostru. Cetatenii care achizitioneaza miei vii, ii pot sacrifica in aceste spatii", a mai spus Caragata.
La acest moment DSVSA are in vedere 5 puncte, cite unul in orasele Ianca, Faurei si Insuratei si doua in municipiu, in Piata Mare si in Concordia.

Sacrificarea si consumul carnii de miel in gospodaria cetateanului nu intra sub incidenta legislatiei comunitare

Ovinele se pot sacrifica, indiferent de virsta, pe tot parcursul anului, si in gospodariile proprii, dar numai pentru consum propriu in familie. Sacrificarea si consumul carnii de miel in gospodaria cetateanului nu intra sub incidenta legislatiei comunitare. De precizat insa ca este interzisa comercializarea carnii de miel pentru consum public direct din gospodaria proprie.
"Nu ne bagam noi peste mieii sacrificati in gospodariile oamenilor.
Cetatenii sint liberi sa sacrifice mieii si sa ii manince, impreuna cu
familiile si cu cine vor ei. E pe raspunderea lor. Daca vor sa ia
carnea la Braila, o pot duce. E responsabilitatea lor, si cu ouale si
cu brinza la fel. Nu avem atitia medici sa stam in toate curtile sa
urmarim. Daca doreste cineva sa vina la noi, sa verificam carnea, cu
toata placerea. Dar asa, ne-ar trebui vreo 5.000 de oameni. Nu ne
putem imprastia in tot judetul. E responsabilitatea cetateanului care
se plimba cu mielul", a explicat Gicu Dragan, director executiv adjunct al DSVSA Braila.
Si in ceea ce priveste transportul mieilor din stini catre abatoarele autorizate au fost stabilite anumite reguli. "Am vorbit si cu Politia Rutiera, a aparut un ordin care spune clar ca pe teritoriul judetului si sub 8 ore distanta de deplasare, vehiculele care transporta miei trebuie doar inregistrate la noi. Cei care vor transporta animalele in afara granitelor judetului, si calatoria dureaza peste 8 ore, au nevoie de autorizatie sanitar-veterinara, ca sa nu fie opriti pe toate drumurile. Facem apel sa vina sa isi ia autorizatii ca li se vor confisca mieii", a averizat directorul DSVSA.
Pentru a veni in intimpinarea brailenilor, veterinarii au mai luat o decizie importanta. Tirgurile de animale vii de pe teritoriul judetului nostru vor functiona cu dispensa din partea DSVSA in perioada 30 martie - 7 aprilie. Cetatenii care vor achizitiona miei din aceste tirguri ii pot sacrifica in gospodarie dar si in punctele provizorii din piete precum si in unitatile mai sus mentionate redeschise temporar.

Telefonul verde

In perioada 1-9 aprilie, la nivelul Directiei Sanitare Veterinare si
pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila, dar si al
Circumscriptiilor din judet, va fi asigurata permanenta personalului
sanitar-veterinar, inclusiv in zilele de simbata si duminica.
La sediul fiecarei structuri sanitare veterinare, vor fi afisate
programul de lucru, persoanele responsabile si un numar de telefon
la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea
normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor sau pot
solicita informatii. Pentru sesizarea unor aspecte nedorite in
comercializarea produselor alimentare sau pentru solicitarea de
informatii, ANSVSA pune la dispozitia cetatenilor si linia telefonica
gratuita: 0800 826 787.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro