Mergi la conţinutul principal

Metoda Accidentul. Apel telefonic şi bocete, din WC-ul puşcăriei

în câteva zile, deţinutul George Iulian Dragu, de 31 de ani, domiciliat în oraşul Pogoanele, judeţul Buzău, a reuşit să păcălească cinci brăileni să îi trimită suma totală de aproape 27.000 lei • ţeparul a recunoscut că a aflat de această metodă de a face bani chiar de la deţinuţii din Penitenciarul Slobozia şi apoi s-a apucat de treabă, mai ales că avea telefoane şi cartele SIM, în penitenciar • atunci când îi apela pe oameni şi le dădea vestea falsului accident, bărbatul mergea în grupul sanitar pentru a nu fi auzit de colegii de celulă • acum s-a dispus trimiterea în judecată a acestuia

 

Importante sume de bani au fost încasate de un bărbat, aflat în Penitenciarul Slobozia, de la cinci brăileni pe care i-a apelat telefonic şi le-a dat vestea unui fals accident. Deţinutul George Iulian Dragu, de 31 de ani, domiciliat în judeţul Buzău, se ascundea în grupul sanitar al camerei de detenţie şi apoi suna oamenii. Îşi juca bine rolul: începea să plângă în hohote, apoi se recomanda ca fiind fiu sau nepot, după care juca şi rolul avocatului. Banii se adunau, în numai câteva luni, inculpatul reuşind să încaseze suma de 27.000 lei. Nimeni nu a ştiut ce face individul aflat în spatele gratiilor, nici măcar familia. Totuşi, deţinutul a decis să se autodenunţe la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, după ce a aflat că rudele sale sunt audiate de poliţişti. Procurorii brăileni au finalizat cercetările în acest caz şi au dispus acum trimiterea în judecată a acestuia.

După cum arată procurorii, în rechizitoriul întocmit în cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 29 aprilie - 7 mai 2013, inculpatul  George Iulian Dragu a înşelat prin metoda “Accidentul” patru persoane vătămate iar pe una a încercat să o înşele prin aceeaşi metodă, toate domiciliate pe raza judeţului Brăila.

George Iulian Dragu, aflat în spatele gratiilor, a dat startul afacerii în data de 29 aprilie 2013. Un bărbat de 87 de ani a fost contactat pe telefonul fix de către inculpatul  care plângea în hohote şi s-a recomandat ca fiind ginerele acestuia. I-a povestit despre accidentul în care fusese implicat şi i-a cerut să-l ajute cu suma de 6.000 lei pentru a se împăca cu victima şi a scăpa de răspundere. Ca să dea impresia că totul este real, la un moment dat, apelantul Dragu şi-a schimbat vocea şi a spus că este avocatul ginerelui şi că îl reprezintă la poliţie, apoi a susţinut că este necesară acea sumă de bani. Speriat, bătrânul a expediat în aceeaşi zi prin serviciul Western Union suma de 6.000 lei, ţinând permanent legătura cu inculpatul, până la expedierea sumei de bani, pe numărul de mobil.

La data de 6 mai 2013, o femeie de 80 de ani a primit şi ea un apel pe telefonul fix, la celălalt capăt al firului fiind tot George Dragu care s-a recomandat ca fiind fiul său. Speriată, femeia a trimis suma totală de 11.000 lei. Tot din penitenciar, Dragu l-a contactat pe un brăilean de 53 de ani, pe telefonul mobil, dar cu număr ascuns, şi i-a dat impresia că la celălalt capăt al firului este fiul său. Bărbatul a trimis prin Western Union suma de 4.300 lei dar nu a mai comunicat inculpatului codul tranzacţiei şi ulterior şi-a recuperat banii. Tot în ziua de 7 mai 2013, inculpatul l-a contactat telefonic pe un bătrân de 71 de ani, pe telefonul fix, s-a recomandat direct avocatul fiului acestuia şi i-a relatat despre accidentul rutier produs. Bărbatul a trimis suma de 5.000 lei prin Western Union şi a comunicat codul tranzacţiei. În aceeaşi zi, o altă bătrână de 86 de ani a trimis suma de 5.000 lei, fiind anunţată că nepotul a avut accident.

 

Telefoane mobile şi cartele SIM, în camera de detenţie

Potrivit procurorilor, în perioada 29 aprilie - 7 mai 2013, adică în perioada când a comis faptele de înşelăciune, inculpatul George Iulian Dragu se afla încarcerat în Penitenciarul Slobozia, unde a deţinut mai multe telefoane mobile cu ajutorul cărora a ţinut legătura cu rudele sale din oraş Pogoanele, judeţul Buzău. Oricum, fiind în închisoare, inculpatul a trimis alţi cunoscuţi să ridice banii de la Western Union, fără a le spune adevărata provenienţă a sumelor de bani.

În faţa anchetatorilor, inculpatul şi-a recunoscut faptele. Audierea s-a făcut la data de 6 septembrie 2017 şi inculpatul George Dragu era atunci încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti - Rahova. El a spus că, în perioada 29 aprilie 2013 - 7 mai 2013, se afla încarcerat în Penitenciarul Slobozia unde ispăşea o pedeapsă privativă de libertate pentru furt. “În camera respectivă eram încarcerate circa 20 de persoane iar în acea perioadă eu am deţinut mai multe telefoane mobile şi cartele SIM. Fiind încarcerat în Penitenciarul Slobozia, am auzit despre faptul că unii deţinuţi comit fapte de înşelăciune prin metoda “accidentul” şi am hotărât să comit şi eu asemenea fapte. Am sunat întâmplător pe mai multe telefoane fixe din reţeaua Romtelecom, folosind prefix de Brăila şi am încercat să înşel persoanele apelate. Când eu comiteam astfel de fapte, mă închideam singur în grupul sanitar pentru a nu fi auzit de către ceilalţi deţinuţi, fiind pregătit din timp cu cele necesare săvârşirii faptelor. În final, sumele de bani erau cheltuite de diferite persoane necunoscute de mine şi de soţia mea, în folosul meu, pe pachete cu alimente, ţigări, etc. “, a declarat inculpatul.

Inculpatul şi-a recunoscut faptele şi a spus că, în luna iunie 2016, în timp ce se afla încarcerat în Penitenciarul Rahova, a aflat de la rude că soţia sa şi alte rude au fost audiate la poliţie cu privire la faptele de înşelăciune comise de el. Astfel că a formulat un autodenunţ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila prin care a recunoscut faptele comise.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro