Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Merkel promite sprijin Moldovei: UE îi va oferi un ajutor substanţial

Cancelarul german, Angela Merkel, a promis că Republica Moldova va primi un ajutor substanţial din partea Uniunii Europene, precizând că Acordul de Asociere se află în prezent în proces de ratificare în Bundestag. „În ceea ce priveşte Moldova, ca membru al Parteneriatului Estic, s-a semnat un Acord de Asociere, care se află în proces de ratificare în Bundestag (Parlamentul german - n.r.). În plus, Moldova va primi ajutor substanţial din partea Uniunii Europene", a declarat Merkel. Ea a subliniat că europenii sunt „legaţi politic foarte îndeaproape cu Moldova". „Deci, vom ajuta Moldova şi ne-am îngrijit de discuţiile 5Â2 şi acum, cu Ucraina, atenţia a crescut, pentru că situaţia este deosebit de grea", a spus Merkel.
Între timp, după trei zile de apreciere, leul moldovenesc a pierdut din nou teren în faţa dolarului şi a monedei europene. Casele de schimb valutar au «umflat» nejustificat cursul, susțin experții economici citați de TVR. Ei spun că recesiunea bate la uşă. Joi, dolarul și euro au început să-și arate, din nou, puterile în Republica Moldova. Situația era una previzibilă, spun experții. Prognozele sunt însă și mai pesimiste: anul 2015 va fi unul de criză.
Dezechilibrul de pe piața valutară a fost provocat de grupul de bănci administrat de BNM, se arată într-un raport făcut public joi. „Descreșterea" va fi cuvântul care va caracteriza viața moldovenilor în 2015, mai spun experții în domeniu.

 
Categorie articol: 

Comentarii