Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Masa de Craciun - pregatita acasa sau comandata prin telefon

Vine Craciunul, una din cele mai mari sarbatori ale crestinatatii, sarbatoarea Nasterii Domnului. Craciunul este ziua in care daruim si primim cadouri, dar si multa iubire. Este regula ca de Craciun, sa petrecem cu familia, bucuria de fi cu cei dragi fiind unul din cele mai mari daruri. Poate de aceea pregatirile incep din timp si se fac cu multa dragoste. Un element important care marcheaza aceasta sarbatoare este insa masa din ziua Nasterii Domnului, o masa de pe care nu trebuie sa lipseasca preparatele traditionale (toba, caltabos, cirnati), friptura de porc, sarmalele, cozonacul, fructele, dulciurile si, bineinteles, bautura. Desi pina la Craciun mai sint citeva zile, febra sarbatorilor a cuprins deja brailenii. Orasul este ca un furnicar. Mijloacele de transport in comun sint pline, la stopuri cozile par sa nu se mai termine, iar in piete, in supermarket-uri sau magazine nu ai unde sa arunci un ac. Cu portofelele mai mult sau mai putin incarcate, brailenii sint intr-un continuu du-te-vino. Am dat si noi o raita prin piete si magazine, in ideea ca oferindu-va citeva preturi de referinta, sarcina dumneavoastra de a achizitiona cele necesare mesei de Craciun va fi mai usoara. Mare inghesuiala in pieteIn piete, de citeva zile, forfota este la ea acasa. Cele mai aglomerate sint macelariile. Urmeaza in topul produselor cautate carnea de pui si fructele. Pe alese si fara mari batai de cap se puteau cumpara produsele lactate si legumele. Nici la brazi nu era extrem de aglomerat, sumele solicitate de vinzatori, intre 300.000 si 800.000 lei fiind mult peste puterea de cumparare a multor familii. Mai degraba era inghesuiala la crengi de brad, care puteau fi achizitionate contra sumei de 10.000 - 40.000 lei si la buchetele de visc, un manunchi cu doua, trei fire, putind fi cumparat cu 10.000 - 15.000 lei. Necajite pareau floraresele deoarece, in goana dupa alimente, putini erau cei care isi indreptau atentia si spre coltul lor. Am facut-o noi, in ideea ca, in ziua de Craciun, toti cei care vor merge in vizita va trebui ca pe linga punguta cu cadou, sa ofere gazdei si un buchet de flori. Ieri, pentru ca duminica sau luni preturile ar putea fi sensibil mai mari, un fir de crin imperial costa intre 100.000 si 200.000 lei, iar trandafirii intre 60 - 80.000 lei firul. Pentru un buchet de gerbera floraresele cereau 100.000 lei, iar pentru unul de garoafe, 50.000 lei. Pentru o doamna distinsa, insa, un domn cu ceva dare de mina ar fi putut achizitiona un aranjament floral deosebit, construit in jurul unui fir de orhidee, pe total pretul buchetului ajungind la 500.000 lei. Vizavi de florarese, piata de legume. Un kg de rosii se vindea cu 60.000 lei, castravetii, 70 - 75.000 lei/kg iar 1 kg de ardei, 70 - 80.000 lei. Radacinoasele necesare salatei de boeuf, tronau si ele pe majoritatea tarabelor, morcovul se vindea cu 6.000 - 15.000 lei/kg, telina cu 15.000 - 30.000 lei/kg, iar pastirnacul sau patrunjelul 10.000 - 15.000 lei/kg. Si pentru ornarea farfuriilor marfa era din belsug, salata 10.000 lei bucata si tot atit legatura de ceapa verde. Legatura de verdeata putea fi cumparata cu 5 - 7 .000 lei. Pentru sarmalute, am mai gasit pe tarabe si varza acra, 15.000 lei/kg, si legaturi de cite 10 foi de frunza de vita la 4.000 lei. In sectorul fructe, 1 kg de kiwi costa 40 - 50.000 lei iar 1 kg de banane 35.000 lei. Mandarinele, in functie de tara de provenienta, puteau fi cumparate cu 30.000 - 40.000 lei/kg, regula valabila si pentru portocale, care costau intre 26.000 si 35.000 lei/kg. La citeva tarabe am vazut struguri, 45.000 lei/kg cei negri, si 60.000 lei/kg, cei albi. Cozi mari la carneCozi mari erau la aproape toate macelariile din hala, care la ora 13.00 aveau inca in galantare carne sub diverse forme. De porc, de vita sau de berbecut, oferta era bogata, de la 130.000 lei/kg (pulpa cu os), pina la 300.000 lei/kg (muschi de minzat). De asemenea, in galantare mai erau expuse mate pentru cirnati, 20.000 lei legatura sau membrane pentru toba 30.000 lei/buc. Pentru umplutura, oferta cuprindea organe de porc, intre 60 si 70.000 lei/kg, capatina de porc portionata - 40.000 lei/kg si sorici - 120.000 lei/kg. Pentru piftie, adidasii erau la cautare - 30.000 lei/kg. Aglomeratie era si la magazinele specializate in vinzarea carnii de pui, oferta cuprinzind atit produse congelate, cit si refrigerate, la preturi cuprinse intre 60 si 130.000 lei/kg, in functie si de sortiment. In ceea ce priveste produsele traditionale gata preparate, cirnatii proaspeti costau intre 110.000 si 120.000 lei/kg, lebar - 105.000 lei/kg si toba 70 - 120.000 lei/kg. La sectorul brinzeturi, marfa multa, putini doritori, telemea si cas de oaie, la 100.000 - 120.000 lei/kg, sau de vaca - 80.000 lei/kg. Pentru placinta, comerciantii aveau spre vinzare brinza proaspata de vaci cu 100.000 - 110.000 lei/kg. Oferta lor mai cuprindea si smintina pentru frisca sau sosuri albe, la pretul de 60.000 lei/kg - smintina de tara sau 90.000 kg - cea de separator. Cozi de citeva persoane erau si la oua, unde preturile se incadrau intre 4.200 si 4.700 lei/buc. Pentru un festin complet, traditia spune ca de pe masa, nu trebuie sa lipseasca nici cozonacii. Acum, firmele specializate lucreaza inca pe produsele de post, dar de vineri, in magazine vor putea fi gasiti si cozonacii de dulce, in functie de marime la un pret de 70.000 - 170.000 lei. Masa de Craciun prin telefon Daca timpul nu va permite pregatirea preparatelor in propriile gospodarii, supermarket-urile brailene si firmele de catering pot munci pentru dumneavoastra, la un pret convenabil. Oferta de Craciun a firmei "Modern Turism & Catering" cuprinde: cirnati proaspeti de casa - 220.000 lei/kg, lebar - 210.000 lei/kg, toba - 250.000 lei/kg, caltabos - 190.000 lei/kg, chiftelute - 200.000 lei/kg si sarmale - 60.000 lei portia. Pentru desert, puteti comanda cozonac - 170.000 lei/kg, tort de ciocolata - 300.000 lei/kg, tort de frisca - 250.000 lei/kg sau fursecuri asortate - 170.000 lei/kg. Oferta mai cuprinde si diverse sortimente de prajituri, de frisca sau ciocolata. In ceea ce priveste produsele traditionale, Mihai Danut, patronul firmei, a tinut sa precizeze ca totul este preparat "ca la mama acasa". In plus, pe baza de comanda, bucatarii pot gati orice alt fel de mincare, iar la cerere comanda poate fi adusa direct acasa. Comenzile pot fi facute la numerele de telefon: 611.034 sau 613.572. Mincaruri gata preparate pot fi achizitionate si de la supermarket-ul "Diana". Sarmalutele din carne, in frunza de vita sau foaie de varza, costa 120.000 lei/kg, si tot atit kilogramul de salata de boeuf. Ciupercile cu maioneza costa 19.000 lei/100 grame, si tot atit salata "a la ruse" sau salata de ciuperci. Chiftelutele din carne de porc sau de pasare costa si ele 190.000 lei/kg, iar cirnatii proaspeti - 98.000 lei/kg. Pentru un aranjament deosebit al platoului mai puteti cumpara crochete de cascaval - 200.000 lei/kg, pui Shanghai sau pui spirala - 225.000 lei/kg, rulada din piept de pasare sau muschi de porc - 275.000 lei/kg. Ca dulciuri, oferta cuprinde fursecuri- 90.000 lei/kg, paleuri - 110 .000 lei/kg, torturi, din frisca - 122.000 lei/kg sau din ciocolata - 145.000 lei/kg si un sortiment bogat de prajituri la preturi cuprinse intre 4.500 lei/buc. si 12.500 lei/buc. Si in acest caz, la cerere, firma asigura transport la domiciliu. Sau prin e-mailSi tot pentru a evita aglomeratia sarbatorilor sau pentru cei care din diferite motive nu se pot deplasa sau rezista minute in sir la cozi, de curind, la Braila s-a infiintat primul supermarket online (www.sofex.ro). "Sofex" asigura livrare gratuita la domiciliu de produse alimentare si nealimentare, cu conditia ca fiecare coomanda sa fie de minim 500.000 lei. Firma primeste si comenzi telefonice la 619.060.In ceea ce priveste bautura, oferta magazinelor brailene este extrem de variata, ca sortimente, calitativ si, mai ales, ca pret. Dar cum fiecare are anumite preferinte, iar Craciunul este o ocazie numai buna de a ne satisface micile placeri, ne rezumam la a va spune ca atit pentru vinuri, cit si pentru spirtoase, preturile incep la citeva zeci de mii de lei si se opresc la citeva zeci de milioane de lei. In speranta ca sintem de folos cu aceste informatii va dorim o masa de Craciun cit mai imbelsugata.




Categorie articol: 

Comentarii