Mergi la conţinutul principal

Marile pălării ale Guvernului Boc

Cu două excepţii: instituirea pensiei minime de 300 de lei şi a impozitului forfetar minim de 341 de euro. Dar astea sunt chestii minore, pentru că n-a aplaudat nimeni creşterea pensiilor infime, după cum tot nimeni nu a agreat introducerea birului forfetar.

Marile bătălii pe care le are Boc de dat acum sunt cele din jurul Codurilor juridice şi pentru impunerea Legii unice de salarizare. Evident, mai sunt şi alte proiecte legislative (noua reformă din învăţământ, indemnizaţiile crescute la 85% din salariu pentru creşterea copilului etc.), dar toată lumea e cu ochii pe cele două ţinte de care premierul ţine cu dinţii.
Adoptarea celor patru Coduri modificate reprezintă de fapt o aliniere a justiţiei greoaie după care se împarte dreptatea în România cu normele europene în domeniu. Totuşi, aşa cum ultimii 20 de ani nu au adus cine ştie ce îmbunătăţiri în mersul proceselor, e de aşteptat ca şi prevederile acestor noi Coduri să însemne prea puţin. Se ştie că adoptarea lor, în aceste zile, se face la presiunile Comisiei Europene, care a pregătit deja un raport necruţător la adresa justiţiei româneşti, fapt ce ne-ar putea costa o felie din fondurile comunitare. De înţeles că, în varianta cea mai nefavorabilă, nu s-ar găsi niciun vinovat. Ministrul Justiţiei are oricum bagajele la uşă, mandatul lui fiind negociat doar până la adoptarea Codurilor. Coduri care, aşa cum s-a văzut până acum, au atras deja numeroase critici. Vor intra iarăşi la modificat după ce va trece valul de la Bruxelles? N-ar fi de mirare.
Cât priveşte legea unică a salarizării bugetarilor, de care se leagă şi modul unic de calcul al pensiilor, aici luptele sunt şi mai grele. Este de fapt o confruntare cu un întreg sistem, ale cărui încrengături de toate felurile - politice, de rudenie etc. - reuşesc să ţină în loc tendinţa de uniformizare pe domenii a salariilor. Legea ar trebui să devină funcţională la începutul anului viitor şi, chiar dacă bugetarii privilegiaţi ai acestor vremuri fac coadă ca să poată prinde pensiile umflate artificial, nu înseamnă că statul e pe cale să câştige. Dimpotrivă, nu trebuie uitat că hopul cel mare se află la Curtea Constituţională, unde, până acum, magistraţii (de exemplu) au avut întotdeauna câştig de cauză când a fost vorba de venituri. Este de aşteptat ca, dacă şi proiectul legii salarizării va fi găsit strâmb, Guvernul să lase baltă legile şi să atace Constituţia. Modificarea legii fundamentale, considerată şi ea depăşită în unele privinţe, probabil că ar rezolva multe probleme, dar la fel de probabil este că unele dintre ele s-ar rezolva de la sine până când va exista un proiect al noii Constituţii. Şi s-ar schimba şi Guvernul între timp.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro