Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mariana Nicolesco:”Menţinem la cel mai înalt nivel cultul şi exerciţiul tradiţiilor care au făcut gloria Artei Cântului”

• ieri au început  Cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes susţinute de celebra soprană Mariana Nicolesco  •ediţia din acest an are dubla semnificaţie, de-a celebra Centenarul Marii Uniri şi totodată cei 650 de ani de atestare documentară a oraşului nostru, dar şi comemorarea unuia dintre geniile creaţiei muzicale, Gioachino Rossini, la 150 de ani de la trecerea sa la cele veşnice

 

Ieri, la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila au început  Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, susţinute de celebra soprană Mariana Nicolesco în perioada 30 iulie - 5 august. Reunind un număr record de aproape 100 de tinere talente din mai multe ţări, ediţia din acest an are dublă semnificaţie, de-a celebra Centenarul Marii Uniri şi totodată cei 650 de ani de atestare documentară a oraşului nostru, dar şi comemorarea unuia dintre geniile creaţiei muzicale, Gioachino Rossini, la 150 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

La deschiderea cursurilor au participat, alături de tinerii din Armenia, Austria, China, Polonia, Republica Moldova, România şi Turcia primarul Marian Dragomir, viceprimar Doiniţa Ciocan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dan Murea, prof.univ.dr. Ionel Cândea, managerul Muzeului de Istorie “Carol l”, care i-a oferit  celebrei soprane Mariana Nicolesco medalia şi Diploma de onoare şi Medalia cu cele două mari jubilee-Centenarul Marii Uniri şi Împlinirea a şase veacuri şi jumătate de atestare documentară a Brăilei, Ana Hărăpescu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Veronica  Dobrin, fostul director al Teatrului brăilean, Lucian Sabados, managerul Teatrului “Maria Filotti”, manageri şi reprezentanţi ai diverselor instituţii culturale brăilene. Au fost rostite alocuţiuni şi cuvinte de mulţumire pentru Mariana Nicolesco şi pentru Concursul Internaţional de Canto “Hariclea Darclee”, care, de aproape un sfert de veac, a făcut din Brăila un adevărat pol al culturii universale.  

Salutând, în prezenţa autorităţilor brăilene, cei aproape 100 de tineri artişti participanţi la ediţia din acest an a Cursurilor sale de Măiestrie Artistică, Mariana Nicolesco a spus: Inaugurăm în acest moment ediţia 2018 a Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes, a căror semnificaţie şi importanţă sunt exprimate de însăşi prezenţa aici a aproape 100 de tinere talente lirice dornice să se ridice, fiecare, la nivelul cel mai înalt al propriilor mijloace artistice. Artă sacră prin excelenţă, dintotdeauna cântul a adus oamenilor o stare de bucurie, de înălţare spirituală şi un sentiment de comuniune.

Iar muzica de operă a unit teatrul cu arta cântului, într-un demers de exaltare a ceea ce poate exprima, la cel mai înalt nivel, vocea umană.

Iată însă că trăim acum o perioadă istorică mai puţin fastă a spectacolului de operă, în care supremele valori ale acestei arte, vocea şi cântul, de care vorbeam, sunt trecute pe un plan secundar, în favoarea scadentelor şi scandaloaselor adesea, regii aşa-zis «originale». Iată de ce acţiunea noastră, aici, are un potenţial salvator, menţinând la cel mai înalt nivel cultul şi exerciţiul tradiţiilor care au făcut gloria artei noastre. Iată de ce are o semnificaţie excepţională pentru noi aprecierea superlativă pe care ne-o acordă în splendida sa carte Un alt cânt al lui Marte. Cântul iubirii, marele muzicolog italian Paolo Isotta, carte pe care o găsim şi în foaierul teatrului şi în librăria alăturată. Iată de ce voi, artiştii lirici, care vă dăruiţi eroic vocaţiei voastre, aveţi toată admiraţia şi tot sprijinul meu. Prezenţa de-a lungul anilor a peste 2.700 de tinere talente din 50 de ţări şi 5 continente la manifestările Darclée are, dincolo de dimensiunea artistică excepţională, semnificaţia recunoscută de UNESCO de factor de pace în lume  şi suntem onoraţi şi mândri să ne bucurăm de Înaltul Patronaj al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. Anul 2018 este anul celebrării Centenarului Marii Uniri, al întregirii ţării noastre, moment de supremă împlinire a visului dintotdeauna al românilor. Şi este ocazia celebrării a 650 de ani de atestare documentară a Brăilei, oraş străbătut de Dunăre, care e o cale imperială a circulaţiei valorilor dinspre lume spre noi şi dinspre noi spre lume. Valori pe care le-am prezentat aici cu brio, an de an, aşa cum vom face şi acum onorând geniala creaţie a lui Gioachino Rossini la 150 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. Brăila, dragi prieteni, e între altele, oraşul în care s-a născut legendara soprană Hariclea Darclée, căreia îi dedicăm marea noastră întrunire anuală în numele artei, al muzicii, al cântului, al vocii umane.

Bine aţi venit dragi artişti din ţara noastră şi din Republica Moldova, din Austria şi din Polonia, din Armenia, din Turcia şi din îndepărtata şi tot mai apropiata Chină”.
Categorie articol: 

Comentarii