Mergi la conţinutul principal

Marea stimulare

Sâmbătă, 7 mai, la Brăila am putea fi martorii unei adevărate revoluţii în domeniul colectării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE). Spre deosebire de campaniile precedente, când prea puţini brăileni au făcut "efortul" de a-şi scoate aparatele vechi în faţa porţii sau la scara blocului, pentru a fi preluate de operatorii de salubritate, de data asta s-ar putea ca lumea să se înghesuie la cele opt puncte de colectare amenajate pe raza municipiului. Motivul: dacă predai o vechitură cu care nu mai ai ce face, există şanse reale să primeşti în schimb o combină frigorifică nou-nouţă, un cuptor cu microunde sau un micro sistem audio Hi-Fi. Sub genericul "Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!", organizatorii actualei campanii, Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec şi Primăria Brăila, le vor împărţi tuturor participanţilor bilete la o tombolă ce are ca premii produse oferite de firmele "Philips", "Candy" şi "Carpatcement". Este vorba despre 5 combine frigorifice, 15 cuptoare cu microunde şi 10 sisteme audio Micro Hi-Fi. Fiecare deponent are dreptul la un singur bilet de tombolă, indiferent de numărul aparatelor predate pentru reciclare. În categoria DEEE intră toate aparatele care se alimentează la priză sau la baterii, de la frigidere, televizoare şi hote, până la computere, monitoare sau radiouri de mici dimensiuni. Accesorii de genul mouse, tastatură, telecomandă, prelungitoare etc. vor fi acceptate spre preluare, însă pentru acestea nu se vor primi bilete de tombolă.
Acţiunea se va desfăşura sâmbătă, 7 mai, între orele 10.00 şi 17.00, în următoarele puncte provizorii de colectare amplasate pe raza municipiului: Calea Galaţi - parcare stadion Progresul; Calea Galaţi - parcare bloc Turn; Bariera Călăraşilor; Str. Pietăţii - complex Mic-spital; cartier Obor - complex Dinamo; Şos. Buzăului, intersecţie cu Şos. Naţională Veche; Şos. Vizirului, intersecţie cu Şos. Naţională Veche; Piaţa Independenţei - platou Primărie. Aparatele de mari dimensiuni, cum ar fi frigiderele sau maşinile de spălat, pot fi preluate de la domiciliu. Pentru situaţii de acest gen, organizatorii trebuie apelaţi la numărul de telefon 0732/627.179.

Interesul brăilenilor pentru mediu tinde spre zero

Toate costurile aferente colectării deşeurilor electrice şi transportării acestora către centrele de reciclare din ţară sunt suportate de Asociaţia RoRec, care este o organizaţie colectivă non-profit, având ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de electrocasnice cu activitate în România. Primăria Brăila a pus la dispoziţie punctele de colectare şi ajută la promovarea acţiunii. După reciclare, mare parte din componentele aparaturii vechi reintră în circuitul economic sub formă de materie primă. Astfel, mediul înconjurător este protejat faţă de o formă foarte agresivă de poluare, cunoscut fiind faptul că deşeurile echipamentelor electrice sunt considerate de 10 ori mai toxice decât deşeurile menajere. De altfel, ca să se alinieze normelor europene, România trebuie să atingă ţinta de colectare anuală a 4 kg de DEEE pe cap de locuitor. Campaniile intitulate "Marea Debarasare" şi organizate în anii trecuţi de Ministerul Mediului în colaborare cu autorităţile locale au fost, însă, departe de a îndeplini acest obiectiv. La Brăila, în ultimii doi ani, s-au strâns, în medie, abia 0,091 kg de DEEE/cap de locuitor. Se speră că acum, prin implicarea RoRec şi organizarea acestei tombole, situaţia se va schimba. De altfel, în Uniunea Europeană se practică de mult genul acesta de stimulare a populaţiei. Acum a ajuns şi în România, RoRec desfăşurând deja astfel de acţiuni în mai multe localităţi din ţară, cu rezultate surprinzător de bune. Rămâne de văzut care va fi gradul de implicare a brăilenilor la acţiunea de sâmbătă. Organizatorii vor monitoriza foarte exact numărul de persoane şi tipul de deşeuri colectate, asta şi cu ajutorul a 16 elevi brăileni care, în calitate de voluntari, vor distribui biletele de tombolă şi vor oferi informaţii legate de importanţa reciclării DEEE. Pe biletele primite, fiecare deponent îşi va trece numele, adresa din buletin, numărul şi tipul aparatelor predate precum şi numărul de telefon, pentru a putea fi contactat dacă va câştiga un premiu. Tragerea la sorţi a taloanelor completate şi premierea elevilor voluntari vor avea loc, sâmbătă, la ora 19.00, la sediul Primăriei, în prezenţa autorităţilor locale şi a reprezentanţilor presei. La concurs nu pot participa angajaţi sau rude ale angajaţilor RoRec şi Primăriei Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro