Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Majoritatea liderilor social - democrati braileni nu s-ar alia cu PNL pentru urmatorii 5 ani

Social - democratii braileni au pareri impartite despre propunerea cu care a venit fostul lider de partid Adrian Nastase. In cursul acestei saptamini acesta a sustinut ca, pentru a nu mai ramine pe tusa inca patru ani, PSD are doua solutii: o alianta fie cu PD, fie cu PNL, recunoscind practic ca formatiunea nu are sanse de a obtine la viitoarele alegeri un scor electoral care sa-i permita sa faca Guvernul singur. Totodata, fostul premier, a explicat ca o alianta cu PD este improbabila, pentru ca, datorita scorului electoral confortabil, democratii ar putea pune conditii foarte restrictive, precum renuntarea PSD de a desemna un candidat la prezidentiale. In acest caz, singura solutie ar ramine, dupa Nastase, o colaborare transparenta si formala cu PNL, pe baza unui program de guvernare comun si o strategie postaderare, mai intii pentru anul care mai ramine pina la alegerile din 2008 si apoi pentru perioada urmatoare, 5 ani in total.
Astfel, senatorul PSD Aurel Simionescu ne-a declarat ca nu i se pare ca ideea unei aliante ar fi rea, dar ca nu s-ar putea acum stabili clar partidul cu care PSD ar face acest lucru: "Cred ca ar fi timpul sa intelegem ca in anii care urmeaza nu va mai fi posibil pentru un partid sa razbata singur. E nevoie de un program national, cu tinte clare de interes national, iar cine il va pune in practica ... asta va tine de conjunctura electorala de la momentul respectiv. Asadar ideea unei aliante nu e rea, doar ca nu s-ar putea spune acum clar cu cine s-ar putea face. In 2008 s-ar putea sa fie o alta conjunctura. Noi sintem de acord sa lucram la un program comun cu alt partid, sa stabilim clar ce obiective de interes national avem, dar nu am fi de acord sa colaboram numai pe o intelegere de genul "vreau doi ministri acolo si trei dincolo". Daca asta se va dori, nu vom face alianta cu nimeni".
La rindul sau insa, deputatul PSD Mihai Tudose nu se arata de acord cu ideea unei aliante politice intre PSD si oricare alt partid, si spune ca exemplul uniunii PSD cu PUR a fost destul de graitor: "Cred ca ar fi mai bine sa mergem pe cont propriu la alegeri si dupa aia sa mai vedem. Am mai intrat noi in diferite aliante si ne-a lasat lumea balta. Asta e parerea mea. Daca la nivel central se hotaraste sa mergem asa, atunci cineva sa ne explice avantajele si dezavantajele. Si la referendum am mers pe niste aliante si uite ce a iesit. Cel mai bine ar fi sa ne ducem la alegeri de capul nostru, sa vedem ce obtinem, dupa aia sa ne asezam la masa negocierilor, sa vedem fiecare cu ce vine. Poate asa da. Inainte de alegerile din 2008 insa nu cred ca ar fi bine sa ne mai aliem. Alegerile o sa ne verifice sustinerea pe care o avem din partea electoratului".
De aceeasi parere s-a aratat si cel care a fost desemnat potentialul candidat al PSD la Primarie, Viorel Balcan, fost senator. Acesta ne-a declarat ca, din punctul sau de vedere, propunerea lui Nastase nu ar fi tocmai benefica pentru PSD: "Eu zic ca cel mai indicat ar fi sa mergem pe cont propriu si la alegerile parlamentare si la locale. Eventual, dupa alegerile parlamentare, am putea lua in calcul si varianta unei aliante, cu PNL sau alt partid, dar, inainte de asta, nu ar fi o miscare tocmai buna. PSD trebuie sa vada singur ce poate face. Mai mult, cred ca ar trebui sa retragem si sustinerea noului Guvern Tariceanu".
Liderul PSD, Gheorghe Bunea Stancu si deputatul Alin Teodorescu nu au putut fi contactati pentru a-si expune parerile cu privire la propunerea lui Nastase.
Categorie articol: 

Comentarii