Mergi la conţinutul principal

Mai multe infracţiuni în şcoli. Bătăile şi furturile sunt în top

Bilanţul activităţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila (IPJ), pe anul 2015, prezentat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, a scos în evidenţă un fenomen îngrijorător. Au fost mai multe infracţiuni în şcoli şi zona adiacentă, creşterea fiind de peste 30%.
Poliţiştii brăileni acţionează permanent pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale comise în şcoli şi în afara acestora. Cu toate acestea, incidentele continuă să apară, cele mai multe fiind între elevii care ajung să intre în conflict din diferite motive.
Potrivit situaţiei statistice, în perioada analizată a anului şcolar 2015- 2016, faptele penale sesizate în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar, au avut un trend ascendent faţă de perioada similară a anului şcolar 2014- 2015. Acestea au crescut cu 33,34%, trend manifestat la majoritatea faptelor penale reclamate.
În total au fost sesizate 36 de infracţiuni, din care 28 au fost în mediul urban (23 în incintă şi 5 în zona adiacentă şcolilor) şi 8 în mediul rural (7 în incintă şi una în zona adiacentă). Având în vedere zona sesizării, 83,35% au fost sesizate în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar şi 16,65% în zona adiacentă acestora. "Din totalul celor 36 infracţiuni sesizate, 13 au fost săvârşite de elevi, 7 au fost săvârşite de profesori şi 8 de alte categorii de autori. Infracţiunile sesizate în incinta şi zona adiacentă a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar au avut 30 victime elevi şi 2 alte categorii de victime. Ponderea infracţiunilor sesizate o reprezintă infracţiunile prevăzute de art. 193 NCP, care incriminează lovirea sau alte violenţe (44,45%), urmate de infracţiunea de furt (25%)", se arată în situaţia prezentată de conducerea IPJ Brăila.
În cursul anului 2015, au arătat poliţiştii, un accent deosebit a fost pus pe desfăşurarea de acţiuni şi controale, împreună cu ceilalţi parteneri implicaţi, în scopul combaterii absenteismului şi abandonului şcolar, asigurării unui climat de siguranţă civică, în zona adiacentă şcolilor, precum şi pe linia respectării serviciului de pază. Poliţiştii au arătat faptul că din cauza lipsei pazei, în unele şcoli a fost permis accesul în incintă a altor persoane decât cele autorizate, iar absenteismul elevilor de la cursuri a fost ridicat.
Lipsa unei legături permanente între familie şi unităţile şcolare, datorată faptului că unii părinţi nu se implică corespunzător şi eficient în educaţia lor, duce, de asemenea, la producerea unor fapte penale. În plus, mulţi copii au părinţii plecaţi în străinătate, iar cei care îi supraveghează sunt rudele, însă acestea nu reuşesc întotdeauna să îi controleze suficient.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro