Mergi la conţinutul principal

Mai deszăpezim şi noi oraşul ăsta?

Cele mai multe "reclamaţii" vin de la brăilenii care locuiesc în cartierul Chercea, unde încă există străzi pe care nu a intrat niciun utilaj de deszăpezire. "Dacă suntem în Chercea nu suntem în oraş? Sau suntem uitaţi de lume? Nu înţeleg. Dovadă sunt pozele pe care le ataşez că pe Octav Băncilă şi Ion Creangă nici măcar o singură dată nu au dat cu lama. Sper ca acest mail să îmi fie luat în seamă şi să ne ajutaţi oarecum. Că noi, oameni simpli, nu mai avem nicio putere. Vă mulţumesc", ne-a scris un cititor. "Oare ştie cineva şi de cartierul Chercea? Greşeala noastră că nu suntem vecini cu niciun edil votat de noi. În campania electorală vin în cartier şi mint frumos", s-a plâns altcineva. "Veniţi pe strada FundăturaTeiului care se află în spatele Irmex... aproape că suntem astupaţi de zăpadă... Şi da, am pus mâna pe lopată, dar nu mai este loc de pus zăpada" este un alt comentariu al unui locuitor din cartierul Chercea.
Alt cartier, aceeaşi problemă. Constantin din Vidin spune că "noaptea utilajelor vii a fost numai în imaginaţia domnului primar" şi că "pe aleile secundare ale Căii Galaţi, utilajele nu au fost văzute niciodată. Cei care au maşini trebuie să aştepte deszăpezirea solară, că în baza operatorilor domnului Simionescu nu se va întâmpla nimic, aceştia nevenind pe aici nici plătiţi de cetăţeni. Şi locatarii blocurilor I1 - I3 sunt plătitori de impozite, iar dragul nostru primar, când încheie  contracte de deszăpezire, ar trebui să prevadă nişte clauze, pentru a nu mai avea situaţii de acest gen. Sau n-are voie să încheie un contract serios, condiţiile  fiind dictate de operatori? Vă rugăm să insistaţi pe acest aspect, pentru că ne-am săturat ca iarnă de iarnă să fim mereu incluşi la categoria «ciumaţi»".
Pe lângă acestea, mai sunt alte străzi pe care maşinile cu lame le-au ocolit voit sau nu, cum ar fi strada Maşinilor sau strada Viitorului. "La fel şi pe strada Maşinilor din centru... Am deszăpezit cât s-a putut, dar strada fiind îngustă s-au făcut mormane de 2-3 metri. Dacă mai ninge şi miercuri, facem tunel"; "Locuiesc pe strada Viitorului, o stradă paralelă cu strada Carantinei, unde nu vedem un utilaj de deszăpezire decât atunci când sunt alegeri. Toate străzile trebuie deszăpezite pentru că nu se ştie niciodată când este nevoie de o ambulanţă pentru un bătrân sau pentru un copil. Ruşine celor de la Primărie!" sunt alte câteva comentarii sosite pe site-ul nostru. Şi un coleg de-al nostru se confruntă cu aceeaşi situaţie, strada Brateş fiind plină de nămeţi. Niciun utilaj nu a intrat pe aceasta, oamenii făcându-şi singuri cărări, iar pe străzile perpendiculare, maşinile cu lame se plimbă neîncetat. Întrebaţi de ce nu pătrund pe toate străzile, şoferii utilajelor au spus că "nu au acordul inginerului".
Marian ne-a scris despre situaţia copiilor care "înoată" în zăpadă pentru a ajunge la Şcoala nr. 23. "Veniţi la capătul lui 2 Hipodrom la sensul giratoriu să vedeţi deszăpezire! D-nul Primar a dat drumul la şcoli, dar pe unde domnule Primar? Pe strada care face legătura cu Şcoala 23 copiii înoată în zăpadă, iar în faţa şcolii sunt munţi de zăpadă", ne-a sesizat acesta.
La capătul opus pare a fi strada pe care locuieşte primarul Aurel Simionescu, despre care un cititor ne-a spus că "pe strada unde stă primarul nu e gram de zăpadă, s-a evaporat".

"Leapşa" cu grămezile de zăpadă

Altă problemă identificată de cei care ne-au scris este aceea a utilajelor de deszăpezire versus oamenii cu lopeţile. Aceştia susţin că e un adevărat "meci de tenis" între utilaje şi cei care au ieşit în stradă pentru a-şi deszăpezi cărarea din faţa porţii sau autoturismele blocate sub mormane. "Deszăpezirea creează munţi de zăpadă peste maşinile parcate. Şoferii îşi descoperă maşinile aruncând zăpada înapoi în stradă, de unde utilajele o împing iar peste autoturisme. Un fel de tenis cu zăpadă, asta e deszăpezirea la Brăila!". "Trăim în ţara nimănui... Sunt tone de zăpadă plimbate de colo-colo... Întâi am fost îngropaţi pe străzile adiacente în zăpadă -pe trotuare, pe maşini, peste tot. Acum, cu surle şi trâmbiţe s-a trecut la «atac» până nu vine iar codul cel roşu sau portocaliu...În sfârşit o «lamă» se plimbă nestingherită pe străduţe făcând...nimic! Îngroapă maşinile abia dezgropate! Oamenii conştiincioşi iau zăpada cu lopata şi o aruncă pe trotuar, ceilalţi o aruncă de pe trotuar în stradă sau pe maşini, iar utilajele o întorc iarăşi", ne-a scris un alt cititor nemulţumit de modul în care decurge procesul deszăpezirii străzilor municipiului.
Un alt brăilean s-a trezit cu garajul astupat de zăpadă din cauza unui utilaj. "Buna ziua! Locuiesc pe B-dul Dorobantilor. Aseară pe la orele 19.00 am găsit garajul blocat cu zăpadă. Zăpada a fost împinsă şi ridicată de un utilaj cu cupa din faţa unei spălătorii din lateral şi pusă pe trotuarul din faţa proprietăţii mele. De ce? Sunt convins că acel lucrător - care trebuie să descongestioneze cu utilajul său şi nu să blocheze cu zăpadă curţile cetăţenilor - a primit «de o bere» de la spălătorii de maşini şi nu l-a interesat unde pune zăpada. Eu însă nu mai pot să scot maşina din garaj" este sesizarea lui Mircea primită pe mailul redacţiei.
Un mesaj interesant am primit şi din partea lui Răzvan care îi acuză pe angajaţii firmelor de deszăpezire că lucrează cu dedicaţie. "În parcarea din spatele blocului de la mine, sub atenta supraveghere a sefului (locatar în blocul vecin, utilizator al parcării cu pricina), utilajul lucreaza de zor. La noi pe strada însă a intrat doar cu bani....
Eu inteleg că atâta timp cât plăteşti parcare la primarie, printre alte facilităţi intră şi curăţirea/deszăpezirea parcării... Dar şeful lui în loc să stea la bârfa gen «Dorel» nu putea să pună mâna pe lopată să îşi facă loc la maşină, trebuia să ţină pe loc un utilaj, să consume din banii noştri motorină, ca să îşi scoată el maşina şi să nu alunece în drum spre ea? Este corect oare?"
Avem nevoie în continuare de mesajele dumneavoastră. Povestiţi-ne cum stau lucrurile pe strada dumneavoastră, dacă sunteţi sau nu mulţumiţi de felul în care autorităţile îşi fac treaba. Trimiteţi-ne comentarii şi fotografii pe pagina de Facebook ori pe e-mail, la redactie@obiectivbr.ro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro