Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mafia imobiliară strânge cu uşa Primăria

* dacă nu, cere evacuarea * istoria se repetă exact ca în 2007-2008, când din bani publici aceluiaşi individ i s-a plătit peste jumătate de milion de euro

Aşa cum era de aşteptat, Primăria Brăila este pusă la zid de proprietarul clădirii în care funcţionează Teatrul "Maria Filotti". După ce a câştigat în instanţă şi ultimul proces cu privire la clădirea respectivă, Bogdan Ionescu Berechet nu cedează "teren" şi ameninţă teatrul cu evacuarea, dacă nu primeşte banii pe chiria ce crede că i se cuvine. Aşa cum a anunţat, ieri, în cadrul şedinţei CLM, primarul Aurel Simionescu, problema este destul de gravă, aşa că a însărcinat comisia responsabilă cu negocierea preţului de cumpărare a imobilului, condusă de viceprimarul Alexandru Dănăilă. Aceasta are misiunea să prezinte consilierilor municipali o sumă care să cuprindă atât chiria pe care ar trebui să o plătească Teatrul pentru perioada cât a folosit etajul câştigat recent de Berechet, precum şi preţul la care a fost evaluat etajul respectiv.
"Se pare că proprietarul nu vrea să renunţe la pretenţii, aşa că trebuie să luăm în calcul plata chiriei pe perioada cât teatrul a folosit etajul în care sunt cabinele actorilor şi toaletele, dar şi preţul efectiv al acesteia. Noi am făcut deja o evaluare a clădirii şi preţul nu e cu mult diferit faţă de cât cere el. Problema e că teatrul nu are de unde să plătească chiria, aşa că va fi vorba de o alocare bugetară pe o anumită formulă din partea noastră, în acest sens, iar pentru cumpărarea efectivă a etajului, de o altă alocare bugetară".
Aşa cum se arată în informarea făcută de viceprimarul Dănăilă, proprietarul cere în acest moment 123.000 de euro, fără TVA, pentru etaj în sine şi pentru acoperirea "lipsei de folosinţă pentru perioada 22.02.2008 - 25.10.2011". În plus, Berechet propune comisiei ca în preţul ce va fi negociat să fie inclusă şi suma reprezentând contravaloarea folosinţei spaţiului pentru intervalul de timp mai sus amintit, adică încă 47.520 de euro.
Cu alte cuvinte, dacă doreşte că activitatea din teatru să se desfăşoare în aceleaşi condiţii ca până acum, Primăria ar trebui să scoată din conturi vreo 170.000 de euro, fără TVA, pentru a satisface pretenţiile lui Berechet.
Precizăm că această situaţie a apărut la trei ani după ce Primăria i-a dat lui Berechet 526.000 de euro pentru Corpul B al Teatrului "Maria Filotti". La momentul respectiv, Berechet se judeca cu cealaltă familie care a avut drept de moştenire asupra clădirii, adică familia Filipescu, pentru un etaj de clădire, în suprafaţă de 66 de mp (cel care găzduieşte cabinele actorilor, trei băi şi un grup sanitar) şi un teren aferent de 88 de mp. Acest ultim proces l-a câştigat abia în luna aprilie a acestui an şi în secunda doi reprezentanţii lui Berechet s-au şi înfiinţat la Primărie cu propunere de vânzare, "garnisită" cu ameninţări cu evacuarea. Fix aceeaşi formulă aplicată cu succes în 2007 - 2008 pentru Corpul B al Teatrului.
Categorie articol: 

Comentarii