Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Macovei va fi invitat miercuri în şedinţa CNI pentru a face o informare pe tema înregistrărilor

Preşedintele ANI, Cătălin Macovei, va fi invitat miercuri, la ora 11:00, în şedinţa Consiliului Naţional de Integritate (CNI), să facă o informare pe tema înregistrărilor care au apărut în presă, a declarat joi preşedintele CNI, Marcu Nicu.
CNI este forul care supraveghează activitatea Agenţiei de Integritate.
Alianţa pentru Statul de Drept, formată din cinci organizaţii neguvernamentale, a cerut joi convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional de Integritate, care "poate cere revocarea preşedintelui ANI" după apariţia în presă a înregistrărilor dintre Cătălin Macovei, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac.
Alianţa pentru Statul de Drept formată din Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International România, la care a aderat, pe acest subiect, şi Alianţa Civică, cere, printr-un comunicat, un răspuns la o serie de întrebări adresate membrilor Consiliului Naţional de Integritate, "structură care trebuie să vegheze la buna funcţionare a ANI şi care, explicit, poate cere revocarea preşedintelui Agenţiei".
Alianţa pentru Statul de Drept solicită "din punct de vedere legal" clarificări privind posibilitatea dezvăluirii unor informaţii din dosare aflate în lucru în interiorul Agenţiei, în conformitate cu legea de funcţionare a ANI. O altă întrebare adresată membrilor CNI este dacă preşedintele ANI are acces la dosarele aflate în lucru, aşa cum rezultă din conţinutul stenogramei şi dacă acest lucru nu contravine legii indicate.
Membrii CNI sunt aşteptaţi să răspundă, potrivit ONG-urilor, dacă preşedintele ANI poate dispune, din punct de vedere legal, investigarea sau stoparea investigării unor conturi ori prioritizarea unor dosare în detrimetul altora.
"Din punct de vedere moral", organizaţiile adresează întrebarea dacă preşedintele ANI poate fi parte a unui contract de camătă şi dacă este firesc ca şeful Agenţiei să participe la întâlniri, formale ori informale, care au ca obiect activitatea operativă a ANI, termen utilizat în comunicatele oficiale ale acestei instituţii.
O altă cerere a celor cinci organizaţii se referă la aflarea autorilor înregistrării, în cazul în care interceptarea nu a fost făcută de o instituţie a statului.
Comunicatul ONG-urile vine după ce, miercuri, PDL le-a adresat organizaţiilor mai multe întrebări, tot printr-un comunicat. "Considerăm că organizaţii nonguvernamentale care s-au manifestat repetat în apărarea valorilor libertăţii presei şi a libertăţii de exprimare, cum sunt Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice, Agenţia de Monitorizare a presei „Academia Caţavencu" sau Centrul pentru Jurnalism Independent, sunt obligate cu două răspunsuri vizând: elucidarea rapidă a existenţei unei relaţii de finanţare cu Bogdan Chirieac; o poziţie de desolidarizare morală faţă de acţiunile celor doi pretinşi jurnalişti independenţi politic, prin care asupra instituţiilor statului se exercită presiuni directe, explicite pentru implicarea în jocul electoral", se arăta în comunicatul PDL.
Clubul Român de Presă a transmis, miercuri, un comunicat prin care dezaprobă "conduita profesională şi umană a celor doi oameni de presă", Sorin Roşca Stanescu şi Bogdan Chirieac, în timp ce pe mai multe site-uri au apărut noi înregistrări şi stenograme ale unor discuţii cu şeful ANI, Cătălin Macovei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii