Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Luptătorii brăileni şi-au încercat puterile cu un maestru internaţional de Jiu-Jitsu

* Eddie Kone a acordat, în exclusivitate pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei", un interviu

Eveniment sportiv de marcă la Brăila. Unul dintre cei mai cunoscuţi luptători şi instructori de Jiu-Jitsu Brazilian (BJJ) şi Arte Marţiale Mixte (MMA) din lume, Eddie Kone, a susţinut un seminar de BJJ la Brăila.
Eddie Kone este englez şi prima centură neagră de BJJ din Europa, obţinută sub unul dintre fondatorii stilului, Royler Gracie. Kone este, de asemenea, supervizorul Absoluto Fighting Center - club condus de instructorul Tudor Mihăiţă, cel care a promovat intens acest stil de luptă şi România. Eddie Kone deţine EKBJJ Association dar şi echipa profesională de MMA - Bloodline Fight Team, în cadrul cărora este şi instructor principal. De-a lungul timpului a antrenat nume grele din MMA şi UFC (Ultimate Fighting Championship) cum ar fi Paul "Semtex" Daley, Brad "One Punch" Pickett, Marcin (Doktor) Barcovitch, Sami "The Hun" Berik, Brad Wheeler sau John Kelly. În prezent, doi sportivi români celebri se antrenează alături de el - Cătălin Zmărăndescu şi Adrian Preda.
Aşa cum au declarat pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei" Eddie Kone şi Tudor Mihăiţă, profitând de faptul că în perioada 1 - 4 septembrie vor susţine un important seminar BJJ la Mamaia, cei doi au dorit să lucreze puţin şi cu sportivii de la "Absoluto Start Brăila", club înfiinţat acum trei ani şi condus de instructorul Nicu Gârbă.
De altfel, încă de la început, clubul brăilean s-a remarcat prin evoluţia şi rezultatele copiilor din cadrul organizaţiei, lucru apreciat în mod special de către Mihăiţă şi Kone.
În cadrul seminarului, cei prezenţi au putut lucra, sub îndrumarea lui Eddie Kone şi a lui Tudor Mihăiţă, diverse tehnici de bază din BJJ, dar au avut şi şansa de a-şi încerca puterile cu cei doi, în meciuri de sparring. De asemenea, trei dintre puştii de la "Absoluto Start Brăila" au fost "avansaţi în rang", iar instructorul Nicu Gârbă a primit de la supervizorii săi centura albastră.

00bjj1"Copiii din Brăila sunt foarte tari"

În exclusivitate pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei", Eddie Kone a acceptat să răspundă la câteva întrebări.
- De cât timp lucrezi cu Tudor Mihăiţă şi, implicit, cu luptători români?
- Lucrăm împreună de 5 ani şi suntem prieteni de vreo 6. Colaborarea mea cu el şi clubul Absoluto a început cam aşa - eram în România şi el m-a invitat să ţin un seminar pentru el şi elevii lui. De acolo, totul a decurs firesc spre ce se întâmplă astăzi. Acum lucrez cu foarte mulţi luptători români.
- Cum ai descrie nivelul de pregătire al practicanţilor de BJJ şi MMA din România?
- Nivelul lor de pregătire s-a îmbunătăţit foarte mult. Din fericire, s-au găsit destui instructori străini foarte buni care să vină în România şi să predea, dar şi românii au reuşit şi ei, la rândul lor, să plece prin diverse ţări ca să se antreneze. În plus, să nu uităm influenţa pe care a avut-o internetul în pregătirea lor. Atunci când nu a avut cine să îi înveţe au învăţat singuri după instrucţionalele care există pe net. Este demnă de admirat o astfel de dedicare.
- În România, BJJ este încă un sport tânăr. Cum se prezintă luptătorii români în comparaţie cu cei din ţările cu tradiţie?
- În România, BJJ e încă la început, dar deja aveţi campioni europeni şi internaţionali. Cred că asta spune multe despre nivelul de pregătire şi evoluţia lor.
- Cum de te-ai decis să ţii un seminar şi în Brăila?
- Tudor mi-a spus că are aici un elev foarte bun, Nicu, cu nişte copii extraordinari, iar eu mereu am fost de părere că BJJ este un sport care trebuie să fie accesibil tuturor, indiferent de unde locuiesc sau posibilităţi. Nu este un sport al elitelor. Toată lumea ar trebui să aibă acces. De aceea am pus la cale şi programul "Absoluto Start" în ţară, de aceea am decis să vin şi aici, în drum spre seminarul de la mare.
- Ce se va întâmpla anul acesta la mare?
- Vor fi 4 zile de antrenamente, ne vom antrena 6 ore pe zi, ca nivelul băieţilor să crească şi mai mult. Avem noi idei şi concepte pe care le vom pune în practică, va fi foarte interesant. Obositor, dar interesant. De abia aştept să lucrez cu ei. Oricum, la mine la sală, în Anglia, se antrenează mulţi români şi ei îmi spun că le place faptul că eu vin aici şi îi sprijin pe băieţi 150%. Tot ce îmi doresc de la ei, în schimb, este să mă răsplătească cu creşterea nivelului lor de cunoştinţe şi pregătire. Asta mă mulţumeşte.
- Afirmi mereu că BJJ este un sport ideal, la nivel de autoapărare, pentru femei. În afară sunt multe femei care practică, dar ce părere ai despre ce se întâmplă în România?
- Din nefericire, am observat că aici sunt extrem de puţine. Nu înţeleg de ce. Nu este un sport care se adresează numai bărbaţilor. Este perfect pentru femei şi copii. Trebuie să se înţeleagă acest lucru, pentru că vor avea numai de câştigat practicându-l.
- Apropo de copii, ce părere ai despre puştii de la Absoluto Start Brăila?
- Sunt absolut minunaţi. Copiii din Brăila sunt foarte tari. Mă face fericit să văd că se descurcă atât de bine. Oricum, este important ca în primul rând părinţii să înţeleagă că, îndreptându-i către BJJ de la o vârstă fragedă, nu le modelezi numai trupul ci mai ales mintea. Ce vor învăţa la sală ca şi copii acum, vor putea aplica mai târziu în viaţă ca şi adulţi. Vor fi oameni mai buni, mai disciplinaţi, mai calmi, capabili să ia decizii bune în situaţii limită, vor învăţa să nu intre în panică şi să îşi găsească gândind la rece soluţii de ieşire. Astea sunt abilităţi de care se vor folosi toată viaţa.
Cei care doresc să îşi facă o idee despre BJJ pot asista la unul dintre antrenamentele "Absoluto Start Brăila", care au loc în fiecare marţi şi joi, de la ora 19.00, la sala de sport a Colegiului Naţional "Gh. M. Murgoci".
Categorie articol: 

Comentarii