Mergi la conţinutul principal

LPS - in pericol sa-si piarda antrenorii emeriti

In urma articolului din 28 noiembrie, Inspectoratul Scolar a realizat la rindul sau o ancheta la Liceul cu Program Sportiv, in urma careia au fost facute directorului doua recomandari: sa se efectueze asistentele la ore conform graficelor stabilite si sa se legalizeze contractul incheiat intre LPS si CSM, sa se respecte apoi conditiile contractuale, subliniindu-se ca ISJ este dispus pentru colaborare si dialog.
Antrenorii sectiei de inot au dorit sa-si spuna si ei opiniile si sa argumenteze faptul ca ei lucreaza corect cu elevii, ca nu ii imbolnavesc si nu ii "mulg de medalii" asa cum a spus directorul Elena Toader. Directorul le reproseaza, in primul rind, ca prin programul lor de pregatire antrenorii nu respecta programa scolara pentru marea perforanta, ci programa Federatiei de inot. Faptul ca este posibil sa se faca si scoala si sport de inalta performanta a fost argumentat de profesori cu o lista lunga de fosti elevi ai LPS realizati in diverse domenii, nu numai sport, insa cel mai important fapt este acela ca la Braila s-au realizat doua premiere nationale in sport. Ionut Punga a obtinut primul titlu de campion mondial de juniori in atletisul romanesc in 1998, antrenor Mihail Dumitru, iar Diana Mocanu a cucerit cele doua medalii de aur la Olimpiada din 2000 din Australia, iar in 2001 aur si argint la campionatele mondiale, antrenor Laura Sachelarie. La acestea se adauga alte multe medalii obtinute la competitii mondiale, internationale sau europene de catre elevi sau fosti elevi ai Liceului cu Program Sportiv. De asemenea, LPS este singurul liceu din tara care are in catedra de inot trei antrenori emeriti.

Antrenoarea emerita Gabriela Stoicescu - "Expresia “mulgem copiii de medalii” este urita si neadevarata"

Antrenoarea Gabriela Stoicescu ne-a spus: "Expresia “mulgem copiii de medalii” este urita si neadevarata. Toti sportivii, mari campioni, s-au realizat, si-au facut chiar si doua facultati. De exemplu Beatrice Coada, Catalina Casaru este acum in SUA, Nistor Catalin face masterat, Satnoianu a facut facultate. Desigur, padure fara uscaturi nu se poate, dar ele sint reprezentate de elevii care stau pe gardul de la scoala, pe aleea de la bazin si fumeaza, beau, vorbesc mizerabil si care nu o sa ajunga nici sportivi mari, nici elevi buni. Impotriva acestora nu se ia nici o masura. Malitiozitatea impotriva catedrei de inot nu mai poate fi pusa la indoiala. Ultima hirtie adresata mie, de a fi discutata in Comisia de disciplina, pentru ca am participat la nationalele de seniori pe cheltuiala CSM, dovedeste asta. Baza acestei invinuiri sint doua hirtii semnate de domnul profesor Zmeu. Eu cred ca aceasta decizie apare ca urmare a articolului din ziar. Pina ieri de ce nu mi-a spus nimeni nimic? Eu ieri (29 noiembrie) am aflat de ele si trebuie sa aduc argumente. Eu am plecat la concurs, nu in alta parte si ma consider perfect in regula. Pe 7 noiembrie am depus hirtia, doamna director a spus sa fie inregistrata si a fost. Ma revolta faptul ca exista la bazin un caiet de prezenta numai pentru profesorii de la bazin, completat in secret de personalul de serviciu. Mi se pare teribil de grav. In ce lege scrie ca se poate face asa ceva? Asta este turnatorie pe fata. Mi-e teama ca aceasta rautate nu pleaca de la doamna directoare, ci de la cei multi, carora nu le place munca, se fofileaza si cauta mereu pretexte pentru a se sustrage muncii. Acest razboi nu face bine nimanui, doar puturosilor, celor care nu vor sa munceasca. Dialogul si colaborarea sint cheia succesului. Cred ca directoarea este in mod intentionat dezinformata".

Antrenoarea emerita Laura Sachelarie: "Daca lucrurile vor continua asa, eu mi-am luat geanta si am plecat"

Si un alt antrenor emerit, cu rezultate exceptionale, Laura Sachelarie, considera ca situatia trebuie rezolvata civilizat. "Dam drept la replica la infinit, ne jignim reciproc si nu se mai termina. Cel mai bine ar fi ca la discutiile dintre conducere si catedra de inot sa fie prezenta si presa. Eu nu am nimic cu nimeni, dar vreau sa-mi vad de treaba si vreau sa se potoleasca atmosfera asta in catedra. Am fost numarul I din tara cu performantele inotului. Cit sint in viata lasati-ma sa muncesc sa mai scot trei campioni. Daca lucrurile vor continua asa, eu mi-am luat geanta si am plecat. Sa faca program cu publicul si asta este. “Mulsi de medalii”, “imbolnavim copiii”, mi se pare exagerat. Avem si noi o programa, o metodica a Federatiei, adica toata lumea in tara lucreaza la fel. Toti imbolnavim copiii? In plus, nu lucrezi cu toti copiii pentru marea performanta. Sint unii care au veleitati si daca lucrezi cu toti la gramada, gramada o sa ai. Inotul este sport individual, exista selectie naturala. Acesta este un liceu vocational unde parintii opteaza pentru un sport. Este de selectare si promovare a tinerelor talente pentru inalta performanta. Noi nu am spus ca nu vrem sa faca scoala. Campionii nostrii nu sint realizati? Daca nu faceau performanta, cum se realizau? Eu nu acuz pe nimeni, dar nu putem sa renuntam la un contract de dubla legitimare cu doamna Amza. Daca nu era doamna Amza noi nu participam la multe concursuri pentru ca scoala nu a avut bani. Eu nu acuz, la vremea aceea erau alti directori, dar trebui sa recunoastem meritele CSM. Daca nu era doamna Amza care sa tina niste sportivi, niste antrenori aici, s-ar fi dus naibii multe sporturi. Foarte multe discutii apar din cauza neconcordantelor dintre hirtiile care vin de la MEdC si cele de la Federatie. Ultima hirtie de la MEC stabileste ca grupele de gradinita lucreaza sase ore pe saptamina, ceea ce mie mi se pare foarte mult pentru un copil de numai patru ani, iar la clasele primare programa prevede patru ore pe saptamina. Majoritatea celor de la invatamintul primar vin de la gradinita, cind au facut deja un an, doi de inot, pentru ca noi acolo facem prima selectie. Daca eu am lucrat la gradinita cu el trei antrenamente pe saptamina, la clasa I fac doua? Abia la clasa a patra apar trei antrenamente. Din moment ce MEdC are astfel de decizii, am ales o linie metodica a federatiei de spacialitate. Eu asa am facut performanta: am fost platita 18 ore si am lucrat 36, fara bani. Trebuie clarificata situatia. Sint apreciata in patria inotului, in Australia, am vorbit acolo unui afiteatru plin, iar aici nu sint bune planificarile mele? Vreau sa se aplaneze acest conflict, ca sa putem lucra, sa discutam civilizat, fara tipete, fara jigniri. Noi avem o baza mica de selectie si este pacat sa ne batem joc de cei pe care ii descoperim", spune antrenorul emerit Laura Sachelarie.

Antrenorul emerit Ion Ionescu - "Ministerul Educatiei, prin programa stabilita, incalca un principiu de baza al antrenamentului sportiv: cresterea treptata a volumului si intensitatii"

Foarte nemultumit de situatie este si profesorul Ion Ionescu. "Conducerea ne sicaneaza. Eu am vazut cum bate vintul, m-am dat la o parte, e vremea lor, linia partidului, tac si-mi vad de treaba. Dar este posibil sa-mi trimita vorba, prin femeia de serviciu, ca-mi desface contractul de munca pentru ca n-am semnat condica? Asa se face? A ajuns director adjunct femeia de serviciu? Vechea conducere i-a lasat masina nou nouta, de 1,5 miliarde de lei, si aspirator la bazin. Nu exista piscina in lume care sa functioneze fara acest aspirator", a explicat prof. Ion Ionescu. Profesorul Ion Ionescu a spus ca sint trei categorii de elevi, incepatori, avansati si performanta. Grupa de performanta este normata de Ministerul Educatiei cu 12 ore, adica sase sedinte pe saptamina, iar din punctul de vedere al antrenorilor, in acest fel nu se poate ajunge la marea performanta. "Ministerul Educatiei, prin programa stabilita, incalca un principiu de baza al antrenamentului sportiv: cresterea treptata a volumului si intensitatii. Cind sint mici lucreaza mai mult, si cind sint mai mari mai putin? Cu buna stiinta, si noi si sportivii nostri, ne-am angajat la o munca in plus, neplatita la momentul respectiv. Copilul face niste sacrificii, renunta de buna voie la copilarie, iar din munca asta a iesit performanta. Daca noi respectam linia ministerului, nu faceam nimic. Era doar un sport de masa. Virfurile trebuie sa lucreze mai mult. Am ajuns sa facem si doua antrenamente pe zi. Daca sportivul a suportat, a obtinut rezultate si nu a patit nimic, de ce se vrea sa renuntam? Baza materiala este marul discordiei. Are voie sa o exploateze, foarte bine, dar niciodata nu se va putea mentine baza in picioare numai din venituri. Daca nu se implica si comunitatea locala in mentinerea bazei sportive nu se poate face nimic. Ar trebui sa puna un milion ora si nici atunci nu cred ca ar fi bine. Este o gogoasa umflata ca noi ocupam bazinul ca sa facem performanta si nu are loc publicul sa faca bani. Ni s-au dat planificarile inapoi, dar cine sint cei care ne dau planificarile inapoi? Doamna director ne-a fluturat in fata o hirtie, un proiect, de la minister si ne-a spus ca asa se va lucra de acum, numai ca proiectul era pentru liceu, iar noi lucram la ciclul primar si gimnazial", a mai explicat prof. Ion Ionescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro