Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Liderul al-Qaida din Pakistan si adjunctul sau au fost ucisi

Seful operatiunilor al-Qaida din Pakistan si adjunctul sau au fost ucisi "saptamina trecuta", a anuntat joi un oficial american din domeniul luptei impotriva terorismului, care a solicitat anonimatul, informeaza AFP.
Cei doi, kenyanul Oussama al-Kini, considerat drept seful operatiunilor al-Qaida din Pakistan, si adjunctul sau Sheikh Ahmed Salim Swedan figurau pe lista celor mai periculoase persoane cautate de FBI pentru implicarea in atentatele din 1998 asupra ambasadelor americane din Kenya si Tanzania.
Oussama al-Kini este banuit de planificarea atentatului cu masina-capcana de la 20 septembrie 2008 impotriva hotelului Marriott din Islamabad, soldat cu moartea a 60 de persoane.
El ar fi fost responsabil si pentru tentativa de asasinare a fostului premier pakistanez Benazir Bhutto, la intoarcerea sa in octombrie 2007 din exil. Bhutto a fost ucisa in decembrie 2007 intr-un atentat.
Oficialii americani au refuzat sa precizeze circumstantele in care cei doi au fost ucisi.
Potrivit Washington Post, care a publicat primul aceasta informatie pe site-ul sau, acestia au murit la 1 ianuarie in urma unui atac cu racheta. Potrivit cotidianului, care citeaza surse din domeniul luptei impotriva terorismului, al-Kini este cel de-al optulea lider al-Qaida ucis din iulie in cadrul atacurilor clandestine ale CIA.
Cei doi barbati erau pe cale de a planifica noi atacuri, a mentionat pentru cotidian un oficial. "Au murit in timp ce isi planificau noi acte teroriste", a adaugat el.
Potrivit cotidianului, atacul a avut loc in sudul regiunii Waziristan, zona tribala a Pakistanului, situata la frontiera cu Afganistanul, unde s-au refugiat militanti al-Qaida si talibani.
Oficiali ai serviciilor de securitate pakistaneze au mentionat ca un avion fara pilot american a lansat la 1 ianuarie trei rachete asupra zonei Karikot, din provincia Waziristanul de Sud, provocind moartea a cinci persoane.
Aceste tiruri au fost ultimele dintr-o serie de bombardamente considerate ca ar fi efectuate de avioanele fara pilot ale CIA (Agentiei Centrale de Informatii) impotriva rebelilor aflati la granita Afganistanului. Aceste atacuri, care au avut loc in ultimele saptamini, au alimentat tensiunile intre Washington si aliatul sau pakistanez.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii