Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lehuză în stare gravă, transportată cu elicopterul la Bucureşti

* pacienta a făcut o insuficienţă respiratorie severă, pe fondul unei bronhopneumonii * bebeluşul născut prematur a rămas în îngrijirea medicilor de la maternitatea brăileană şi se simte bine

O brăileancă în vârstă de 35 de ani, care a născut, marţi, prin cezariană, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Brăila, a fost transportată ieri cu un elicopter MAI şi un echipaj SMURD, la Spitalul Universitar Bucureşti, după ce a făcut o insuficienţă respiratorie severă, pe fondul unei bronhopneumonii.
Internată în maternitate din 7 iunie, pentru tratament de menţinere a sarcinii (aflată în 33 de săptămâni), femeia a făcut brusc, în dimineaţa zilei de 14 iunie, o insuficienţă respiratorie. Deoarece prezenta risc de naştere prematură, a fost monitorizată permanent, atât ea cât şi fătul, iar medicii au stabilit că, din punct de vedere obstetrical, nu a intervenit nicio problemă, sarcina dezvoltându-se normal. Starea de sănătate a gravidei s-a deteriorat brusc marţi, când a făcut febră foarte mare, 39 grade, şi nu mai putea respira. Imediat pacienta a fost transferată în secţia de Terapie Intensivă, unde a fost supusă unui examen medical interdisciplinar, fiind consultată de un medic cardiolog şi de un internist. Diagnosticul stabilit de specialişti după examenul radiologic pulmonar şi ecografia cardiacă a fost bronhopneumonie, femeia făcând un edem pulmonar acut, însă fără a prezenta probleme cardiologice. Pe fondul stării febrile a gravidei, concentraţia de oxigen din sânge a scăzut mult, afectând circulaţia sanguină placentară. În jurul orei 17, după o scurtă perioadă de ameliorare, situaţia s-a agravat, iar pacienta a început să piardă sânge. Medicii au constatat că fătul dădea semne de suferinţă, iar pentru salvarea vieţii lui s-a impus de urgenţă efectuarea operaţiei de cezariană. "Pacienta a născut prin cezariană, un băieţel de 2.200 grame, care a primit nota 6 (scor Apgar). Mama este la a doua naştere, având încă un copil de 11 ani. Nou-născutul este în stare bună, însă mama a rămas conectată la aparate, fiind ventilată mecanic. De dimineaţă, seful secţiei Obstetrică, dr. Coltofeanu, a luat legătura cu subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, pentru a ne intermedia transferul pacientei la Spitalul Universitar din Bucureşti", ne-a precizat ec. Radu Duţu, managerul maternităţii. Deoarece elicopterele SMURD erau în alte acţiuni, conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Brăila a solicitat un elicopter MAI pentru a salva viaţa pacientei. "A fost necesară intervenţia pe calea aerului deoarece pacienta nu ar fi supravieţuit dacă ar fi fost transportată la Bucureşti cu Salvarea, fiind vorba despre o lehuză în stare foarte gravă, cu un edem pulmonar. Important este că am colaborat, mai multe instituţii, conform protocolului existent, pentru a salva viaţa unei mame, a unei brăilence", a spus Silviu Radu, managerul SAJ Brăila.
Ieri, în jurul orei 16.40, elicopterul MAI cu echipajul SMURD a aterizat lângă Stadionul Municipal, preluând din ambulanţă lehuza, pentru a fi transferată la Spitalul Universitar Bucureşti, la Terapie Intensivă Pulmonară. Bebeluşul a rămas în maternitate, medicii considerând că starea lui este foarte bună, având în vedere problemele medicale pe care le-a avut mama sa la naştere.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii