Mergi la conţinutul principal

Legea incredibilă a salarizării

Legea respectă oarecum promisiunile făcute în campania electorală de anul trecut: salariile mari de acum cresc foarte puţin - este vorba despre cei mai importanţi oameni în stat (preşedinte, şefii Camerelor parlamentare), magistraţi, şefii structurilor militare, profesori universitari, în vreme ce lefurile mici sunt preconizate să crească consistent. Totul se raportează la salariul minim pe economie (600 de lei brut), iar scara valorilor are drept limită maximă de 15 ori această sumă. Coeficientul de 15 se aplică doar sumelor încasate de cei 4-5 oameni de la vârful puterii.

Spectaculos este saltul prevăzut pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar. Debutul va aduce unui învăţător peste 2.000 de lei, iar profesorului de liceu - mai mult de 3.000. Primul examen din cariera unui profesor, definitivatul, va adăuga 1.000 de lei la venit, în vreme ce gradele vor contribui cu câte aproximativ 500 de lei la salariul brut. Astfel, 5.500 de lei ar urma să fie cea mai mare leafă a unui profesor din învăţământul preuniversitar.
Sindicatele au reacţionat însă cu reţinere la această revărsare de bunăstare. Rezervele sunt fireşti după întreg circul iscat anul trecut, legat de majorarea salariilor cu 50%, indexare care nu a mai avut loc în totalitate nici până în ziua de azi. Este drept că aceiaşi oameni care promiseseră asta înainte de alegeri şi-au schimbat apoi cuvântul dat, aducând în discuţie tocmai majorările prevăzute în viitoarea lege unică a salarizării.
Dar vor putea creşte unele dintre aceste lefuri cu mai mult de 100% în condiţiile în care n-au fost bani nici de 50%? Mai ales că legea ar urma să intre în vigoare în prima zi a anului viitor, după o perioadă de turbulenţe serioase pe pieţele economico-financiare. În plus, faptul că toate calculele pornesc de la salariul minim pe economie înseamnă că acesta va fi îngheţat la valoarea de acum, 600 de lei. Dacă va creşte, se vor modifica toate celelalte salarii din sistem sau se vor reduce coeficienţii în aşa fel încât totul să rămână pe loc, la aceleaşi valori? Dificil de găsit un răspuns, cu atât mai mult cu cât Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea şi pe această lege, ocolind dezbaterile din Parlament. În aceste condiţii, va fi interesant de văzut cum va fi pusă legea în practică la 1 ianuarie 2010.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro