Mergi la conţinutul principal

Legea descentralizării, neconstituţională

Curtea Constituţională a decis vineri, 10 ianuarie, că Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, în luna noiembrie, este neconstituţională. "Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională", se arată în decizia Curţii. Social democraţii de pe plan local nu se arată mâhniţi de această decizie, ba chiar consideră că "este mai bine fără descentralizare". Contactat de reporterii "Obiectiv", purtătorul de cuvânt al PSD Brăila, Doru Damian, a declarat că din punctul său de vedere verdictul dat de Curtea Constituţională ar putea fi totuşi în avantajul deconcentratelor. "Preşedintele PSD Gheorghe Bunea Stancu a spus că nu ne amestecăm în decizia Bucureştiului. După opinia mea este posibil să fie mai bine şi să spun şi de ce. Pentru că sunt mai aproape sursele de finanţare şi Consiliul Judeţean şi nu numai, le cunoaşte mai bine. Una este să lucrezi cu colegii de la minister şi alta este să lucrezi pe plan local. Nevoile instituţiilor şi implicit ale cetăţenilor vor fi mai bine cunoscute şi mai uşor de identificat şi soluţionat dacă vor avea nevoie de acte sau de fonduri, de exemplu", a declarat Damian.

Totul a pornit de la sesizarea făcută de PDL către Curtea Constituţională în privinţa Legii descentralizării, acţiune notificată de altfel şi Camerei Deputaţilor, la finele lunii noiembrie. "Proiectul încalcă articolul care consacră unitatea statului român (...) legea permite transferul de proprietate între unităţile administrativ- teritoriale fără hotărâre de Guvern (...) legea încalcă principiile fundamentale ale descentralizării şi principiile constituţionale în ce priveşte purtătorii autonomiei locale, care sunt consiliile locale şi primarii", se arăta în comunicatul PDL emis la vremea respectivă.
Actul normativ prevedea că domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit. Potrivit coordonatorului acestei întregi proceduri, Liviu Dragnea, în urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni ar lucra în instituţiile descentralizate, fiind preluaţi din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale şi cu cheltuielile de personal aferente, la instituţiile descentralizate ce vor intra în subordinea autorităţilor locale. Pe de altă parte, descentralizarea implica, totodată, şi transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor teritoriale.
De precizat că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe proiectul legii descentralizării în 19 noiembrie 2013.

PDL: Premierul Victor Ponta trebuie să demisioneze

PDL consideră că respingerea descentralizării Ponta-Antonescu de către judecătorii Curţii echivalează cu adoptarea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului USL, se arată într-un comunicat de presă primit la redacţie. "PDL a avertizat în repetate rânduri că proiectul descentralizării - aşa cum a fost el conceput şi asumat de puterea PSD-PNL -, încalcă grav articolele constituţionale privind organizarea statului român, principiile funcţionării administraţiei publice locale şi regimul proprietăţii. Toate aceste semnale trase de PDL au fost ignorate în mod sistematic de Guvernul Ponta", se arată în documentul citat. Democrat-liberalii cer demisia premierului Ponta. "Aşa cum a ştiut să-şi asume răspunderea pentru un proiect de lege vădit neconstituţional, la fel trebuie să-şi asume şi responsabilitatea prostiilor pe care a încercat să le legifereze", se arată în comunicatul emis de Departamentul de comunicare al PDL.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro