Mergi la conţinutul principal

Legea defăimării a lui Dragnea, avizată în Comisii


Deputaţii din Comisiile Juridică şi pentru Drepturile Omului au dat aviz favorabil, cu amendamente, pe legea „defăimării sociale" a lui Liviu Dragnea, prin care amenzile prevăzute iniţial în proiectul de lege aşa au crescut, deşi Dragnea declarase în luna octombrie, în urmă unui val de critici, că va face ca amenzile să fie „la nivel simbolic", potrivit Hotnews.ro.
Plenul Senatului a adoptat pe 7 octombrie proiectul legislativ privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup iniţiată de preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea, care prevedea ca defăimarea socială să fie sancţionată cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 lei dacă vizează un grup social.
La câteva zile, după valul de critici apărute la acest proiect, Dragnea a declarat că va elimina din criteriile de apartenenţă politică şi de avere, ceea ce s-a întâmplat marţi, prin adoptarea unui amendament în acest sens.

Ce este grupul social

Potrivit noului text, grupul social se va defini astfel: „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi, boală cronică necontagioase sau infecţie HIV/SIDA."
Potrivit textului legii, defăimarea socială este: „fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social".
„Spiritul legii nu a fost de a proteja în vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care într-adevăr poate apare, ca cineva vreodată să folosească această prevedere pentru a-şi proteja partidul sau acţiunile, această noţiune va fi scoasă din lege", a spus Dragnea.
„N-a fost gândită nici pe departe ca un mijloc de cenzură, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare şi respectul reciproc şi demnitatea umană. Există posibilitatea că în perioadă următoare să apară în lume foarte multe tensiuni şi foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare şi la noi acest risc", spunea liderul PSD.

Amenzile nu mai sunt simbolice

Dragnea afirmase însă şi că amenzile vor fi prevăzute la un nivel simbolic. Pe de altă parte, prin amendamentul adoptat de comisii marţi care îi aparţine chiar lui Dragnea, cuantumul amenzilor au crescut până la 100.000 lei.
Mai exact, Dragnea propune prin amendament ca Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei ce urmează, potrivit acestui proiect, să fie înfiinţat în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să aplice amenzile prevăzute în Ordonanţa Guvernului 137/2000.
Ce spune această ordonanţă la articolul 26:
„(1) Contravenţiile prevăzute la art. 2 alin. (2), (4), (5) şi (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) şi (6), art. 12, 13, 14 şi 15 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate".
Aceste sancţiuni se aplică persoanelor fizice sau juridice de către Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei.
„Persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sociale sau anularea situaţiei create prin discriminare, potrivit dreptului comun. Cererea este scutită de taxa judiciară de timbru şi nu este condiţionată de sesizarea Departamentului pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei sau a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Termenul pentru introducerea cererii este de 3 ani şi curge de la data săvârşirii faptei sau de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei," se mai prevede în lege.
Raportul favorabil a primit 17 voturi „pentru" şi 5 „împotrivă", aceastea din urmă aparţinând deputaţilor PNL şi UDMR. Proiectul va intră cel mai probabil mâine la votul final din plenul Camerei, for decizional.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro