Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Legea Caselor Naţionalizate va arunca în stradă aproape 300 de familii

Aproape 300 de familii urmează să fie evacuate din fostele case naţionalizate pe baza Legii 112 (Legea Caselor Naţionalizate). Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către primarul Aurel Simionescu. "Există o serie întreagă de procese în legătură cu revendicarea caselor retrocedate pe Legea 112 sau neretrocedate pe Legea 112, pentru că stau chiriaşi acolo (...) Au fost multe retrocedări în baza legii, în perioada 2004, 2006, 2007, se termină cei 4-5 ani, în care, în cel mai fericit caz, au fost obligaţi să-i ţină acolo pe chiriaşii respectivi şi până vom avea o altă lege ce ne va spune că avem obligaţia cu prioritate să le dăm acestor oameni locuinţe, noi încercăm să construim. Numai că locuinţele în care stau ei acolo au nişte dimensiuni, sunt casele vechi, iar ceea ce facem acum sunt blocurile pe care le ştim cu toţii (...) Avem vreo 300 de familii cărora, încet, încet, le vine rândul să fie scoşi din acele case", a declarat edilul-şef.
Referitor la această problemă, Legea 112 spune la art. 2: "Foştii proprietari - persoane fizice - ai imobilelor cu destinaţia de locuinţe, trecute ca atare în proprietatea statului sau a altor persoane juridice, după 6 martie 1945, cu titlu, şi care se aflau în posesia statului sau a altor persoane juridice la data de 22 decembrie 1989, beneficiază de restituirea în natură, prin redobândirea dreptului de proprietate asupra apartamentelor în care locuiesc în calitate de chiriaşi sau a celor care sunt libere, iar pentru celelalte apartamente primesc despăgubiri în condiţiile art. 12"
De asemenea, Simionescu a mai punctat şi faptul că, de multe ori, apar situaţii în care proprietarii de drept ai caselor, profitând de situaţia chiriaşilor, încearcă să-i păcălească prin încheierea a tot soiul de contracte cu valabilitate scurtă. De exemplu: "Dacă discutăm despre aceste case naţionalizate, se întâmplă un lucru: sunt oameni care au înţeles problema şi, mă rog, din varii motive, i-au ţinut 4-5 ani pe chiriaşi, poate chiar mai mult, dar sunt excepţii, la fel cum sunt alţii care, prin diferite formule, i-au obligat, să spunem aşa, pe chiriaşi să părăsească spaţiul respectiv. Adică, le-a spus «dacă vreţi să rămâneţi, semnăm pe 1 an, după care mai vedem noi», iar ei, fericiţi, au semnat pe 1 an. Când a trecut anul, proprietarul a zis «uite, aţi semnat pe 1 an, la revedere! Legea îmi dă voie să vă dau afară, pentru că voi aţi semnat contract pe 1 an»", a explicat Simionescu.
Categorie articol: 

Comentarii