Mergi la conţinutul principal

Lege cu dedicaţie pentru parlamentarii care şi-au angajat rudele

Parlamentarii care şi-au angajat rudele la propriile cabinete până în august 2013 nu vor mai fi sancţionaţi pentru conflict de interese. Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, cu 306 voturi pentru şi doar o abţinere, modificarea legii. Decizia plenului echivalează cu amnistierea acelor parlamentari pentru că interdicţia de a-şi angaja rudele nu se aplică retroactiv şi nu poate produce efecte juridice înainte de data intrării sale în vigoare.
Iniţiativă legislativă, înaintată de Marton Arpad (UDMR), Daniel Florea (PSD) si Florin Iordache (PSD) este una de interpretare a a art. 38 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, transmite TVR.
Potrivit iniţiativei, interdicţiile introduse prin art. 38 alin 11 au intrat în vigoare şi produc efecte juridice începând de la data de 21 august 2013, iar actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite de deputaţi sau senatori înainte de această dată ''nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea 96/2006 în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor, având în vedere faptul că anterior modificărilor introduse prin Legea 219/2013 nu a existat nicio restricţie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputaţii şi senatorii putând dispune fără nicio constrângere legală asupra angajării acestora''.

ANI îi contrazice: interdicţia exista şi înainte de 2013

Interdicţia angajării rudelor la cabinetele parlamentare datează încă din 2003 şi este clar reglementată, spune preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Bogdan Stan, după ce aleşii au votat un proiect prin care parlamentarii care sunt acuzaţi că şi-au angajat rudele la cabinete înainte de 2013 scapă de sancţiuni.
El a precizat, într-o intervenţie la Digi24, că ANI a dat încă din luna mai un punct de vedere negativ cu privire la acest proiect.
„Prin această modificare se încearcă să se creeze o premisă conform căreia interdicţia de angajare a rudelor în cadrul cabinetelor parlamentare operează numai din 2013. Este o premisă falsă, pentru că exista o dispoziţie expresă care să interzică parlamentarilor acest lucru - art. 70 din legea 161/2003. Nici anterior adoptării legii deputaţilor şi senatorilor parlamentarii nu puteau dispune, fără nicio constrângere legală, angajarea propriilor rude", a spus Bogdan Stan.
El a adăugat că sunt 30 de cazuri de parlamentari care şi-au angajat membri ai familiei la cabinete de circumscripţie, aflate în diferite stadii de judecată.
ANI se aşteaptă ca votul de astăzi să fie invocat în instanţă şi să se încerce obţinerea unei excluderi a articolului din legea care reglementează incompatibilităţile şi conflictele de interese.
„Bătălia de acum încolo se va duce în instanţele de judecată. Din punctul nostru de vedere, conflictul de interese din legea 161/2003 este destul de clar şi vom continua să o aplicăm (legea, n.r.) aşa cum am făcut şi până acum", a spus Bogdan Stan.

Liviu Dragnea: Nu am fost atent

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a minimalizat, miercuri, votul din plen prin care se interpretează statutul deputaţilor şi senatorilor, astfel încât parlamentarii condamnaţi, amendaţi sau cercetaţi pentru conflict de interese, săvârşite până în vara anului 2013, să fie iertaţi. În opinia preşedintelui social-democrat, nu este vorba de o dezincriminare a conflictului de interese.
Pe de altă parte, Liviu Dragnea a subliniat că nu a participat la vot şi şi-a asumat faptul că nu a dat suficientă atenţie acestui demers.
„Eu n-am votat, n-am fost în plen când s-a votat şi m-am uitat cu atenţie în articolul de lege doar ca interpretare. N-am înţeles că a fost Legea statutului parlamentarilor în 2006, modificată în 2013. Nu ştiu ce spune ANI, dar dacă articolul de astăzi este inutil şi nu are niciun efect, cu atât mai bine! E un articol de lege în care colegii meu au crezut că e mai bine să clarifice acest lucru. Eu zic că până la urmă CCR va adopta o decizie pe care o vom respecta cu toţii. Din punctul meu de vedere, îmi asum faptul că n-am fost atent. Mi se pare un demers nefericit, nu văd ce efecte poate să aibă. Doar un subiect de discuţie", a conchis preşedintele PSD.

Alina Gorghiu: Atât i-a dus capul

La rândul său, copreşedintele PNL Alina Gorghiu s-a arătat neplăcut surprinsă de votul dat şi de colegii din PNL pe dezincriminarea incompatibilităţilor în angajarea rudelor, înainte de 2013, ea spunând că „atât i-a dus capul" şi că va cere explicaţii de la cei doi lideri de grup parlamentar din Camera Deputaţilor şi din Senat, potrivit News.ro, transmite Digi24.
„Înţeleg că s-a votat unanim. Credeţi-mă că sunt neplăcut surprinsă. Atâta i-a dus capul, mai mult de atât nu pot să comentez, şi o să îi întreb şi eu pe cei doi lideri de grup de la noi, că pe cei de la PSD nu am pretenţii, eram obişnuită să voteze aşa. Mă surprinde că sunt şi colegi de la noi care au votat cot la cot cu PSD", a comentat copreşedintele PNL.
Alina Gorghiu a mai afirmat că nu ştie cum este formulată prevederea legală. „O să mă uit şi eu să văd dacă într-adevăr sunt afectate dosarele în curs, pentru că cei cu decizii definitive nu sunt afectaţi. Dar cei care au dosare în curs, bănuiesc că vor beneficia de prevederile iniţiativei legislative", a mai arătat Alina Gorghiu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro