Mergi la conţinutul principal

Lecţia Turciei

Recentele alegeri locale din Turcia au avut rezultate surprinzătoare, mai ales pentru actuala Putere politică, aflată în mâna autoritarului Recep Erdogan. Practic, partidul de la putere a pierdut primăriile celor mai mari 3 oraşe ale Turciei: Istanbul, Ankara şi Izmir, o lovitură pe care electoratul turc i-a administrat-o autocratului Erdogan, care acceptă greu rezultatele. Cel mai tare îl doare, evident, pierderea Istanbulului, cel mai mare oraş al Turciei, cu o populaţie de vreo 15 milioane de locuitori (exclusiv zona metropolitană). Un rezultat pe care nu-l poate înghiţi, deşi credea că toată Turcia îi mănâncă din palmă, cu atât mai mult cu cât diferenţa a fost una extrem de strânsă. A contestat de două ori rezultatul şi a solicitat renumărarea tuturor voturilor, dar cererea a fost, surprizător, respinsă de Comisia Electorală Centrală a Turciei (un gest nu doar de independenţă, ci unul mai ales de curaj). Deşi încă nu este un rezultat oficial final, diferenţa dintre candidatul Opoziţiei, care a câştigat alegerile, şi cel al partidului de guvernământ , este de 13.000 de voturi. Un rezultat prea strâns, în opinia liderului Turciei: „Nimeni nu are dreptul să se considere învingător într-un oraş de 10 milioane de votanţi, la o diferenţă de doar 13.000-14.000 de voturi”.

Poate într-o lume visată de autocraţi care se cred de neînvins şi adulaţi de întreg poporul, aşa ar sta lucrurile. „Pentru 13.000 de voturi diferenţă, câştigă tot cine vreau eu!”. Într-o democraţie însă, într-o ţară normală, într-o lume a logicii şi bunului simţ, o diferenţă de „doar” 13.000 de voturi este arhisuficientă. De fapt, orice diferenţă este suficientă şi îi dă dreptul celui care a avut mai multe voturi să se considere învingător. Un drept pe care îl asigură inclusiv UN SINGUR VOT diferenţă. Votul ăla despre care mulţi spun „şi cu votul meu, şi fără votul meu, tot aia e”. Nu, nu este aşa. Realitatea o demonstrează din când în când, iar alegerile locale din Turcia sunt un exemplu clar în acest sens. Orice vot contează, prezenţa la vot contează enorm, mobilizarea la urne este extrem de importantă. Da, 13.000 de voturi nu înseamnă mult la 10 milioane de alegători, dar pot schimba cu totul un rezultat pe care alţii îl dădeau ca sigur. Pot schimba destinul unui oraş, al unei comunităţi, al unei ţări ori al unui popor. Pot schimba prezentul şi viitorul unei naţii.

Dacă te mai întrebi de ce este important să votezi pe 26 mai, la alegerile europarlamentare şi la referendumul pentru Justiţie, alegerile din Turcia reprezintă un răspuns cât se poate de elocvent. Poate că exact 13.000 de voturi la nivel naţional vor face diferenţa. Sau poate doar 1.000. Ori chiar unul singur. Al tău!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro