Mergi la conţinutul principal

Lacu Sarat este acum Patinoarul sarat

Scot namolul la copca. Asta fac angajatii complexului balnear din statiunea Lacu Sarat, pentru a asigura namolul sapropelic necesar tratamentelor pacientilor. Temperaturile foarte scazute din ultima perioada au reusit o performanta greu de atins: inghetarea completa a Lacului Sarat. In acest context, conducerea complexului a trebuit sa gaseasca o solutie, pentru a colecta, totusi, namolul pentru impachetari si cataplasme, si a avut o idee ingenioasa: sa-l scoata la copca. E drept ca procedul nu este deloc simplu, in conditiile in care este extem de dificil sa se sparga gheata de peste 10 cm, iar apa ingheata la loc, in citeva minute. Anagajatii care fac acest lucru nu rezista decit citeva minute la o copca, umplu una-doua galetuse cu namol, dupa care, din cauza gerului, se refugiaza in complex, pentru a se incalzi. Cert este ca, in ciuda problemelor avute in aprovizionarea cu namol, persoanele venite la tratament beneficiaza de toate conditiile presupuse de cura pe care o fac.
Sorin Bosneag, directorul firmei Traian SA, care administreaza statiunea, a vizitat ieri dimineata lacul, si nu i-a venit sa creada cind a vazut minunea: lacul de peste 10 ha, desi foarte sarat, devenise un adevarat patinoar: "Am vazut ceva ce nu-mi inchipuiam ca o sa vad vreodata: Lacul Sarat este inghetat, are un strat de gheata de aproape 10 cm, ceea ce nu s-a mai intimplat de peste 20 de ani de zile. Mirarea este cu atit mai mare cu cit Lacul Sarat, la aceasta ora, are o concentratie de sare de circa 300 grame la litrul de apa. Cu toate acestea, din cauza gerurilor foarte puternice, el a inghetat - dar ce sa ne mai miram ca a inghetat lacul, in conditiile in care si marea a inghetat! Bineinteles ca vom face tot ceea ce este posibil, pentru ca turistii care vin la tratament sa nu fie afectati, si vom extrage namolul din lac la copca, pina cind vremea se va imbunatati. Este ceva inedit, sa scoatem namolul la copca, este prima data cind o facem, dar trebuie sa facem tot ce se poate, pentru a asigura tratamente de calitate".
Si asistenta sefa a complexului balnear ne-a asigurat, ieri, ca se asigura tot namolul necesar, pentru cele circa 150 de persoane aflate la tratament: "La noi in baza este si apa sarata, si namol, acesta din urma fiind scos la copca in fiecare zi. Zilnic se scoate namolul, iar pacientii sint multumiti".
Daca nu sint constienti de eforturile care se fac pentru ei, pacientii complexului balnear apreciaza ceva: peisajul. "Am in jur de 15 ani de cind vin la tratament, aici. Niciodata, pina acum, nu am mai vazut lacul inghetat. Anul asta e ceva... a fost o iarna foarte grea, de-a inghetat lacul", ne spunea , ieri, o pensionara venita la tratament.
Namolul sapropelic din Lacu Sarat este renumit pentru virtutile sale curative, in cazul afectiunilor reumatismale si al celor neurologice periferice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro