Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Labirintul admiterii la liceu (II)

In fiecare an, pentru a ajuta elevii de clasa a VIII-a publicam numarul de locuri, pe specializari, de la toate unitatile de invatamint liceal. De aceasta data, pentru fiecare specializare vom prezenta si disciplinele cele mai importante care se studiaza, meseriile pe care le obtin elevii la finalizarea anilor de studii. Vom prezenta azi filiera teoretica, profilul uman, cu specializarile filologie si stiinte sociale.

Filiera teoretica

Aceasta presupune studierea aprofundata a unor discipline teoretice, fara obtinerea unei calificari, aceasta putind fi obtinuta numai dupa parcurgerea urmatoarei forme de invatamint, postliceal sau universitar. In cadrul filierei teoretice exista profilul uman si cel real. La profilul uman sint specializarile filologie si stiinte sociale.

Specializarea - Filologie

La specializarea filologie accentul se pune pe aria curriculara "Limba si comunicare". O treime din ore se studiaza disciplinele: limba si literatura romana, doua limbi moderne si limba latina. Matematica se studiaza doar doua ore saptaminal, in primii trei ani. Studiile se pot finaliza cu atestat la limba straina aprofundata, in cazul in care profilul este filologie - bilingv. In oferta educationala din acest an sint 12 clase cu profil filologie. Dintre acestea, trei ofera posibilitatea studierii unei limbi straine in regim bilingv, cite o clasa la: Colegiul "Balcescu" - ultima medie de admitere de anul trecut - 8,58, Colegiul "Murgoci" - 8,98 si Liceul "Iorga" - 8,75. Doar elevii care termina aceste clase pot obtine atestat de traducator. Clase doar de filologie sint la: Liceul "Cerna" - 8,23, Liceul cu Program Sportiv - 7,99 si Liceul "Perpessicius" - 8,25, unde sint doua clase, Liceul "Angelescu" Ianca - 7,30, Grup Scolar Insuratei - 6,81 si Grup Scolar "Valsan" Faurei - 6,11. Tot doua clase sint si la Liceul "Sebastian" - 7,69, una filologie - intensiv limba engleza si alta filologie - limbi straine.

Specializarea - Stiinte sociale

La specializarea stiinte sociale se valorifica aria curriculara "Om si societate" care cuprinde disciplinele: istorie, geografie, logica, psihologie, economie, filosofie, religie, care se studiaza opt ore pe saptamina. Stiintele exacte se studiaza doar sase ore pe saptamina. Se pot orienta spre aceasta specializare cei care doresc sa lucreze in domeniul social: asistenta sociala, sociologie, psihologie, politologie, educatie, muzeografie, arheologie, drept, administratie publica. Pentru aceasta specializare sint oferite cinci clase la: Colegiul "Murgoci" - 9,30, Liceul "Iorga" - 8,94, Liceul "Cerna", doua clase, - 8,47, Liceul "Sebastian" - 7,79.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii