Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

La 29 de ani de la masacrul din Piața Tiananmen, SUA pun China în șah. „Fantomele încă nu au liniște”

SUA fac apel la China să ofere informaţii complete referitoare la cei omorâţi, reţinuţi sau care au dispărut în timpul protestelor ale studenţilor pro-democraţie din Piaţa Tienanmen în 1989, conform Secretarului de Stat, Mike Pompeo, transmite News.ro, care citează Reuters.

 

Guvernul chinez a intervenit cu tancurile pe 4 iunie 1989 la proteste dar nu a făcut niciodată publice date privind numărul celor decedaţi. Estimările grupărilor pentru drepturile omului şi ale martorilor variază între câteva sute şi mai multe mii de persoane ucise.

Într-un comunicat emis duminică, Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat că îşi aminteşte „pierderea tragică a vieţilor inocente”.

„După cum a scris Liu Xiaobo în discursul său de la primirea Premiului Nobel pentru Pace din 2010, «fantomele de pe 4 iunie încă nu au linişte»”, a declarat Pompeo făcând referire la dizidentul chinez care a murit anul trecut, fiind reţinut.

„Ne alăturăm comunităţii internaţionale făcând apel la guvernul chinez pentru a face publice datele complete ale celor ucişi, reţinuţi sau care sunt dispăruţi”, a adăugat el.

Ministerul de Externe din China nu a comentat afirmaţiile lui Pompeo.

Totuşi, Hu Xijin, editorul tabloidului naţionalist Global Times, a numit declaraţiile lui Pompeo „o cascadorie fără rost” care „reprezintă o dorinţă a Vestului de a se implica în procesul politic din China”.

Partidul Comunist Chinez nu mai menţionează deloc incidentul din Piaţa Tiananmen pentru a ajuta societatea chineză să depăşească momentul, a adăugat Hu, scriind în engleză pe Twitter, platformă care este blocată în China.

Zeci de mii de persoane sunt aşteptate să se adune luni în Hong Kong pentru a marca aniversarea protestelor, singurul loc din China în care astfel de comemorări au loc.
Categorie articol: 

Comentarii